Manifestacions a Roses i Platja d'Aro per a reclamar una nova escola i un institut de secundària

Uns porten sis anys en barracons i els altres conviuen 500 alumnes en un centre amb capacitat per 250

  • Membres de l'AMPA de l'IES Ridaure llegint un manifest de protesta per reclamar el nou centre © ACN
    Membres de l'AMPA de l'IES Ridaure llegint un manifest de protesta per reclamar el nou centre © ACN
  • Concentració als terrenys on ha d'anar el futur CEIP Montserrat Vayreda © ACN
    Concentració als terrenys on ha d'anar el futur CEIP Montserrat Vayreda © ACN

Jornada reivindicativa el dia de tornada a les classes per part d'alumnes, pares i mares de Roses i Platja d'Aro els quals han aprofitat el matí d'avui per reivindicar la construcció d'una nova escola i un nou institut de secundària respectivament.

Sis anys en barracons a Roses

D'ençà que ara fa sis anys es va posar en funcionament, el CEIP Montserrat Vayreda de Roses ha estat en dos emplaçaments diferents. I sempre en mòduls prefabricats. A més, durant aquest temps, el centre s'ha començat a desdoblar i els pares critiquen que a les molèsties que els comporten els barracons, ara s'hi ha de sumar també la manca d'espai.

'El primer emplaçament de l'escola es va haver de traslladar perquè l'espai era insuficient; però van passant els anys i veiem que no comencen les obres', ha criticat la presidenta de l'AMPA. El nou CEIP es preveu construir en uns terrenys de la zona de la Vinyassa, a tocar del camp de futbol. Fins ara, però, Educació no ha mogut fitxa. Per fer sentir el seu malestar, a les 9 del matí, aquest any els alumnes no han anat a classe. En comptes d'això, 150 nens i pares s'han concentrat a la zona on s'ha de construir l'escola definitiva. Per reclamar que es comencin a posar totxanes, els alumnes han fet una protesta simbòlica i s'han penjat talls de cinta d'obra.

Després, han fet sonar xiulets i han cridat consignes a l'uníson com 'Volem l'escola d'obra ja!' o bé 'Manifestació, al cole fa calor!'. La presidenta de l'AMPA ha explicat que el projecte del nou edifici del CEIP està pendent d'acord de Govern, però que fins ara 'tot són paraules i no acabem de veure res'. Imma Turigas ha concretat que, segons les previsions més optimistes, si les obres es desencallessin aquest curs, caldria esperar encara dos anys més fins a tenir el nou edifici.

'Això suposarà que hi hagi nens que hauran passat tota l'educació infantil i la primària fent classes en barracons, i en unes condicions que no són les òptimes', ha criticat. I ha afegit: 'Ja és hora que comencin a posar totxanes, ja n'hi ha prou i volem que se'ns escolti perquè això és una mica penós'.

La protesta d'aquest matí, que ha durat aproximadament una hora, ha comptat amb el suport de la direcció del centre. La directora del CEIP, Montse Testar, ha explicat que durant tot el temps que porten en barracons 'ens hem buscat molt la vida perquè els nens estiguin bé'. Tot i això, la directora ha criticat que 'a mida que passen els anys, més que el fet que encara hi som, ens preocupa quan més hi serem'.

Montse Testar també ha definit 'd'incongruent' la política del Departament d'Educació. 'Segueixen faltant escoles d'obra a Catalunya i es treballa en altres projectes que no són una prioritat; el primer són les escoles i les plantilles', ha ressaltat.

Suport de l'Ajuntament

La concentració dels alumnes del CEIP Montserrat Vayreda ha comptat amb el suport de l'Ajuntament, i a la protesta hi ha assistit tant representants del govern com de l'oposició. El regidor d'Educació, Antoni Rodríguez, ha declarat que 'els pares tenen tota la raó de queixar-se, perquè fa sis anys que els seus fills estan en mòduls'.

Rodríguez també ha precisat que, durant els darrers tres anys, el nou govern sorgit de les eleccions municipals ha pagat el trasllat de l'escola d'un emplaçament a un altre. 'Entre ajudes per llibres de text i tot plegat, portem invertits 1 milió d'euros: l'Ajuntament ha fet un esforç i es posa al costat dels pares, i el que cal és demanar que durant el 2011 el Govern prioritzi la nostra escola'.

El proper dia 15 de setembre el regidor també ha avançat que hi ha una reunió prevista amb el director general d'Educació per tractar l'afer del CEIP Montserrat Vayreda. De moment, però, els nens han tornat aquest matí a fer classe als mòduls prefabricats que des de fa anys acullen l'escola. Això sí, ho han fet una hora més tard que la resta de centres, que és el temps que ha durat la protesta.

Ampliació de l'IES a Platja d'Aro

L'inici de curs a l'IES Ridaura ha estat mogut. Els alumnes, enlloc d'entrar a les aules en el primer dia de classe, s'han manifestat a les portes del centre, pancartes en mà, per reclamar la construcció d'un nou institut. La petició per tenir un nou centre ja dura deu anys i, des de l'AMPA, aquest any han decidit fer-se sentir perquè diuen que el Departament d'Educació els ha 'enganyat'.

Des de l'AMPA, el seu president, Oscar Azambuja, ha explicat que el delegat d'Educació a Girona, Andreu Otero, els va comunicar que les obres del nou centre –que s'han de fer aprofitant terrenys que ocupa l'actual centre i un espai adjacent- havien de començar el 25 de maig. Azambuja ha relatat que els pares i alumnes van quedar parats en veure que els treballs no començaven tot i que, segons assegura el representant de l'AMPA, les obres ja tenien assignació pressupostària i empresa constructora adjudicada.

Després d'aquest incident, l'AMPA va adreçar un escrit al departament del qual, segons Azambuja, no n'han obtingut resposta. Aquesta situació ha creat malestar entre la comunitat educativa del centre i, per això, aquest matí han protagonitzat la protesta. Els joves han sostingut pancartes amb lemes contra el departament -se'ls acusa de 'mentiders' i de 'falta de respecte'- i també per reclamar un nou centre.

Denuncien deficiències

Des de l'AMPA de l'institut Ridaura, el president ha assegurat que Educació fa vuit anys que 'no inverteix ni un euro' en el centre perquè està prevista la construcció d'un nou edifici. Azambuja ha agraït als ajuntaments dels pobles que tenen alumnes a l'IES per les inversions fetes. 'Si no fos per l'ajut dels ajuntaments aquest institut estaria a la ruïna', ha declarat.

Segons denuncien des de l'AMPA, el centre és 'obsolet' i presenta deficiències d'espai. Actualment, l'institut acull uns 500 alumnes mentre que, segons assegura l'AMPA, la seva capacitat és per a la meitat. 'El centre només té quatre lavabos per a tots els alumnes, aquesta és només una de les moltes deficiències que presenta', ha afirmat Azambuja.

Educació promet obres a l'octubre

Des del Departament d'Educació, el delegat territorial a Girona, Andreu Otero, ha explicat a l'ACN que el projecte de l'IES Ridaura, de la mateixa manera que altres noves construccions, s'ha hagut de reajustar en el calendari a causa de les mesures per contenir la despesa pública.

Otero ha confirmat que l'obra ja està adjudicada i que les obres començaran el 15 d'octubre d'enguany i la previsió és acabar-les l'abril del 2012. Des de l'AMPA però no confien en aquests terminis perquè, segons asseguren, ja s'han 'incomplert altres promeses anteriorment'.