CEIP Aixart de Cervià de Ter: una escola de 50 anys apedaçada i plena d'humitats

Els pares de l'AMPA reclament la construcció d'un nou centre

  • Critiquen que hi ha un mòdul que es menja mig pati i que s'havia d'haver pintat el centre abans de l'inici del curs © ACN
    Critiquen que hi ha un mòdul que es menja mig pati i que s'havia d'haver pintat el centre abans de l'inici del curs © ACN
  • L'AMPA del CEIP Aixart de Cervià de Ter critica que hi ha zones i aules de l'escola plenes d'humitats © ACN
    L'AMPA del CEIP Aixart de Cervià de Ter critica que hi ha zones i aules de l'escola plenes d'humitats © ACN

Al CEIP Aixart de Cervià de Ter, una escola d'una línia, hi fan classe 121 alumnes d'aquest municipi i dels nuclis propers de Viladasens i de Fallines. Aquest curs, el centre fa 50 anys i l'AMPA denuncia que l'escola no 'està en condicions òptimes' per acollir els nens, perquè té mancances estructurals i d'espai. D'entrada, els pares i mares critiquen que moltes parets del centre estan brutes i, a conseqüència del pas del temps, la pintura presenta nombroses esquerdes.

'L'escola, en general, està bruta, i no costava gens fer una capa de pintura de dalt a baix abans de l'inici de les classes', explica la secretària de l'AMPA. A més, també hi ha zones amb presència d'humitats on l'aigua s'escola. Entre aquestes, hi ha la sala d'informàtica o els magatzems, on fins i tot la pluja ha fet malbé carpetes d'expedients.

'Parlant en plata, tot és vell: els lavabos fan pudor i el CEIP està ple d'humitats i goteres, i el que cal és que ho arrangin', ressalta Mercè Rigo. A més d'aquestes mancances, els pares i mares també critiquen que l'escola Aixart té mancança d'espais. 'No hi ha prou aules i les actuals són obsoletes i antigues', explica la secretària de l'AMPA. De moment, per solucionar aquesta demanda, Educació ha posat un mòdul prefabricat, però la construcció es menja bona part del pati.

Per això, aprofitant que a l'altra banda de l'escola hi ha uns terrenys amb un parc infantil, l'AMPA va demanar que es posessin tanques a la zona i que l'espai també es fes servir com a pati. 'Se'ns va prometre que això ja estaria a punt el dia 7 de setembre, però la qüestió és que avui dia encara no està fet; potser en uns quinze dies ja estarà enllestit, però això no és el que ens havíem promès', explica Rigo.

L'AMPA del CEIP Aixart va mantenir una reunió amb Educació el passat mes de juny per demanar millores. Tot i que fins ara se n'han fet algunes, els pares i mares critiquen que són insuficients. 'L'Ajuntament s'ha fet responsable d'algunes millores, però en calen més', indica la secretària. I hi afegeix: 'La qüestió és que demà els nostres fills comencen classes, i que les aules no estan en condicions òptimes'.

Desencallar l'escola nova

La principal demanda de l'AMPA del CEIP Aixart però, més enllà de les millores, és que es faci una escola nova. 'El que volem és que es trobin ja uns terrenys perquè Educació pugui començar a construir el nou centre', explica Mercè Rigo. De fet, ja hi ha un projecte redactat per al nou CEIP de Cervià de Ter, i fins i tot, s'havien arribat a proposar uns terrenys situats a tocar de l'actual escola.

El problema, però, és que Patrimoni no els va considerar adients per la presència de restes arqueològiques a la zona. Per això, ara l'AMPA demana tant a l'Ajuntament com al Departament d'Educació que desencallin la ubicació del nou CEIP i que puguin començar les obres de construcció del nou centre.

'El projecte ja el tenim, però si no trobem uns terrenys la cosa anirà per llarg', lamenta la secretària de l'AMPA. I conclou: 'Això no pot ser, perquè la població creix i, de mitjana, cada anys entren entre 20 i 21 alumnes nous a l'escola'. Tot i que de moment els pares i mares descarten fer mobilitzacions, sí que establiran un calendari d'actuacions per 'pressionar' tant el consistori com el Departament d'Educació i poder desencallar la construcció del nou CEIP l'Aixart.