Més d'un miler d'estudiants i treballadors de la UdG reivindiquen per segon dia poder votar l'1-O

El rector de la universitat, Sergi Bonet, adverteix que hi haurà més protestes

Segona jornada de mobilitzacions d'estudiants i treballadors de la Universitat de Girona (UdG) en defensa de la "democràcia, la llibertat d'expressió i el dret a decidir". Més d'un miler de persones s'han concentrat pels volts de la una del migdia a les portes de l'edifici del Rectorat, un cop acabat l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2017-2018. Hi han participat alumnes de la universitat, personal del PAS i professors. Tot i que inicialment estava previst que el seguici es desplacés fins a les escales de la Catedral per llegir els manifestos, la protesta s'ha iniciat amb retard i els convocants han decidit llegir-los en situ.

El primer a fer-ho a estat el rector, Sergi Bonet, que ha assegurat que la UdG és un "exemple" en la formació de d'"estudiants que no defalleixen en la seva lluita en favor de la llibertat". Bonet també ha advertit que les mobilitzacions continuaran si les accions de l'Estat s'allarguen i s'ha mostrat convençut que el diumenge es podrà votar. De fet, ha fet una crida a tota la comunitat educativa a respondre a la pregunta "què farem diumenge" amb un "votarem, votarem i votarem".

Per la seva banda, el coordinador del Consell d'Estudiants, Pau Parals, ha animat als assistents a continuar amb la mobilitzacions per defensar la "democràcia i els drets civils" en el que ha qualificat de "primavera democràtica".

Entre els assistents, hi havia estudiants de diverses carreres com en Sergi Dalemus, que cursa Filologia Catalana. "Fa molts anys que a Catalunya hi ha un problema, no s'han trobat solucions i ara es veu més que mai que la gent vol votar i no ens deixen", ha dit. En aquest sentit, ha afirmat que la concentració d'aquest divendres és per "donar força i veu al poble". Entre els manifestant també hi havia treballadors del PAS. En Josep Ferrer ha assegurat que durant les darreres setmanes i anys s'"estan retallant llibertats". Al seu entendre, Madrid "no proposa res" però diu que "nosaltres anirem fent amb tranquil·litat".

L'acte, que s'ha celebrat enmig d'un ambient festiu, ha comptat amb una llençada de paperetes des d'una finestra. Els assistents també han portat pancartes on s'hi podia llegir "que morir és no viure lluitant" i han cridat "votarem" i "independència". La protesta a acabat amb l'actuació de la Coral de la UdG, que ha cantat l'himne de la universitat i 'Els Segadors'.

Nova vaga d'estudiants

La concentració ha coincidit amb la segona jornada de vaga convocada pel Consell d'Estudiants. Segons han informat des de la UdG, l’activitat docent s’ha suspès completament a les facultats d’Educació i Psicologia, Lletres i a l’Escola Politècnica Superior. En la resta de centres, el seguiment de la convocatòria de vaga ha estat superior al 90%, amb menor incidència en les facultats de Dret i Infermeria.