Mig miler de tractors omplen el centre de Girona en suport al referèndum

La convocatòria d'Unió de Pagesos ha desbordat els carrers

  • Els tractors inundant l'avinguda de Jaume I. Manel Caballero
    Els tractors inundant l'avinguda de Jaume I
    Fotos: Manel Caballero
  • Els tractors inundant l'avinguda de Jaume I. Anti-Radar Catalunya
    Els tractors inundant l'avinguda de Jaume I
    Fotos: Anti-Radar Catalunya

Des del Ripollès, L'Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany i el Gironès. Fins a 500 pagesos gironins han respost la crida dels sindicats i organitzacions agràries i aquest divendres han tret els tractors per defensar el referèndum, les llibertats i la democràcia.

A primera hora i al llarg del matí, les diferents marxes han anat sortint dels diferents punts del territori i cap al migdia han confluït a l'aparcament de Fontajau. Molts dels tractors portaven estelades i cartells amb el lema 'Democràcia', però també hi ha hagut pagesos més imaginatius (un d'ells, ha arribat a portar un taüt amb flors al morro del vehicle).

Convocada pels sindicats Unió de Pagesos (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries (JARC), la marxa ha anat des del punt de trobada fins al bell mig de Girona. Els 500 tractors han arribat a col·lapsar la Gran Via Jaume I i, rebuts per estelades i els aplaudiments de la gent, han fet sonar els clàxons de manera reiterada davant la Subdelegació de l'Estat.

Els pagesos han volgut, d'aquesta manera, aixecar una proclama a l'uníson reivindicant el referèndum i defensant les llibertats i la democràcia. "Nosaltres estimem la terra, però allò que és clar és que els espanyols només estimen els calers dels catalans i no la nostra terra", deia un pagès vingut del Ripollès, Ramon Carbonell. "Aquest diumenge votarem; la gent està orgullosa de nosaltres i amb aquesta marxa volem demostrar la força del sector", hi afegia un jove vingut de la Garrotxa, en Roger Codony.

"Ciutadà lliure d'un país lliure"

Amb la Gran Via Jaume I plena de tractors, els pagesos s'han concentrat davant la Subdelegació de l'Estat. Allà, han llegit dos escrits. El primer l'ha fet un agricultor de Llers (Alt Empordà), Jaume Teixidor. "Som aquí per defensar la nostra terra dels abusos de l'estat espanyol", ha començat, arrencant crits a favor de la independència i "Votarem!".

Teixidor s'ha remès a la història de la seva família, recordant que el seu pare ja va patir la repressió franquista i ha dit que, "desgraciadament, cinquanta anys després, la història es repeteix". "A Catalunya ens menyspreen i ens ignoren, i no han volgut cedir res ni negociar res, fora del poc que ens oferien i que mai han acabat complint", ha afegit Teixidor.

"Jo voldria ser un ciutadà lliure d'un país lliure on les lleis no es poguessin pervertir ni la justícia prostituir", recollia al seu escrit, criticant els "disbarats" que ha fet el president espanyol, Mariano Rajoy. "I si l'Estaca que hem cantat tants cops finalment cau, esperem crear un país nou per a les generacions futures", ha conclòs Teixidor, recolzat pels aplaudiments dels pagesos.

"Immediat restabliment dels drets"

El coordinador territorial d'UP a Girona, Xavier Frigola, s'ha encarregat de llegir el manifest conjunt que han consensuat les organitzacions agràries. "Arran de la convocatòria d'una decisió de gran transcendència per al país, constatem la violació de drets civils a Catalunya, amb actuacions desproporcionades del govern de l'Estat i la Justícia", recollia l'escrit.

"Suposen un atac a les llibertats, la judicialització del debat polític i a més, la intervenció de les finances de la Generalitat posa en risc les polítiques agràries i rurals del país", afegia el text. "Per això, exigim l'immediat restabliment dels drets i les llibertats fonamentals i l'autonomia a la Generalitat", concloïa el manifest.

L'últim a parlar ha estat el coordinador nacional d'UP, Joan Caball. Ha recordat que el sector no tan sols representa la pagesia, sinó també "el rerepaís i l'àmbit rural de Catalunya, on hi ha centenars de pobles". Caball ha assegurat que les marxes d'avui a tot Catalunya volen aixecar un clam a favor "de la llibertat i la democràcia" i ha recordat que els pagesos, quan convé, també "seguen cadenes".

Per acabar, Caball ha fet una crida "al seny i a ser decisius" davant la convocatòria de l'1-O. La concentració a Girona s'ha acabat amb el cant d'Els Segadors i els crits a l'uníson de "Votarem, votarem!!".