Preacord per acabar amb la vaga d'ambulàncies gironines

Falta ratificar l'acord a través de les assemblees de treballadors

La vaga d'ambulàncies que afecta el transport sanitari de les comarques gironines i l'Alt Maresme podria estar a un pas d'acabar-se. Les parts han signat un preacord que resol els punts que estaven enquistats des de feia mesos i que van desencadenar les mobilitzacions dels treballadors.

En concret, l'empresa i treballadors han arribat a un principi d'acord en nou dels punts on discrepaven. Ara, el preacord s'ha de ratificar en les assemblees de treballadors previstes entre aquest dimecres i dijous.

En la primera, el suport a desconvocar la vaga ha estat d'un 98%. Per aquest divendres hi ha prevista una reunió al Departament de Treball on es podria signar l'acord definitiu


El preacord resol temes enrocats com la conversió en indefinits de contractes de pràctiques. En concret, un de cada quatre dels treballadors que es troben en aquesta situació des de fa quinze mesos s'incorporaran a la plantilla de manera indefinida També es resol la durada de la jornada laboral que "tendirà" cap a les 1.800 hores "de manera progressiva", segons detalla el preacord.

TSC ha acceptat també arxivar els dos conflictes col·lectius que va obrir al considerar "il·legals" les vagues d'agost i setembre. A més, l'empresa accepta arxivar els procediments disciplinaris oberts a treballadors arrel de conflicte.

El comitè de vaga sempre havia manifestat que la seva reivindicació no era de sou sinó de les condicions en temes com la roba de vestir, l'estat de conservació dels centres de treball i la flota de vehicles En el primer cas, TSC acorda "complir totes les condicions" del plec de prescripcions, el conveni col·lectiu i la prevenció de riscos laborals. Pel què fa als edificis, la companyia accepta el compliment de totes les condicions que "no hagin estat exceptuades expressament per raons de força major". Finalment, les parts han acordat que les ambulàncies tinguin "les correccions que dictaminin les inspeccions sanitàries".

A l'espera d'una decisió ratificada pels treballadors, el comitè de vaga ha acceptat aixecar la vaga de manera provisional. Ara, els treballadors són els que han de fer ferm el preacord amb TSC. Entre aquest dimecres i dijous estan previstes quatre assemblees i en la primera un 98% dels treballadors han estat partidaris d'acabar amb les mobilitzacions.

La reivindicació laboral inclou els nou punts que afectaven a TSC i queden pendents els dos que feien referència a peticions que ha d'atendre el CatSalut i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Fonts del comitè de vaga han assenyalat a l'ACN que els dos actors públics han expressat "bona predisposició" per arribar a un acord i que per tant confien en que aquestes altres peticions que no depenen de l'empresa "estiguin solucionades". La mediació està prevista per aquest divendres a la seu del Departament de Treball a Barcelona.