Més de 3.000 persones desborden la plaça del Vi per assistir a la Marató per la Democràcia

La ciutadania crida a l'uníson "Votarem!" i "No tenim por!"

 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN
 • ACN
  Fotos: ACN
 • La plaça del Vi de Girona s'ha quedat petita. ACN
  La plaça del Vi de Girona s'ha quedat petita
  Fotos: ACN

Música, poesia, parlaments de polítics i entitats i, sobretot, estelades onejant i clams a favor de la independència i el referèndum. La Marató per la Democràcia ha fet que la plaça del Vi de Girona es quedés petita aquest diumenge. Més de 3.000 persones s'hi han aplegat per defensar el dret a votar el proper 1-O i alçar un clam a favor de la democràcia, dient a l'Estat que la seva estratègia repressiva no els fa tenir por.

Durant dues hores, representants del Govern, dels partits i de les entitats que s'apleguen dins la plataforma Girona Vota han anat pujant a l'escenari per dirigir-se a la ciutadania. L'acte ha tingut un ambient festiu però, sobretot i abans que res, reivindicatiu.

La consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, ha defensat que, davant "cada repressió de l'Estat", la resposta de Catalunya és la de donar "una solució". "Hem de dir ben clar i ben alt que som un sol poble, i que estem disposats a tot per votar!", ha assegurat.

Dolors Bassa ha recordat els fets d'aquests últims dies (imputacions d'alcaldes, detencions, escorcolls...) i ha assegurat que, aplicant el 155 per la porta del darrere, el govern del PP "ha perdut els papers". "Han perdut el nord i aviat perdran també el nord-est de la península!", ha assegurat. I tirant d'ironia, ha afegit: "El tumultuosos ho tenim clar; ara ja no es tracta només d'independència sí o no, sinó de democràcia i de defensar els nostres drets".

"Deixar sense efecte l'estat d'excepció"

El diputat de la CUP, Benet Salellas, durant el seu parlament, ha recordat que el tinent coronel De los Cobos, qui capitanejarà la intervenció dels Mossos d'Esquadra, és "el germà del president del Constitucional que va dictar la sentència contra l'Estatut". "Això ja dona idea del què significa l'estat espanyol; hem d'acabar amb el règim del 78 i dir-los obertament 'Passi-ho bé!'", ha dit, arrencant la cançó entre els assistents.

Salellas també ha dit que Catalunya viu ara "en un estat d'excepció". Impropi d'una democràcia, i que "l'única manera de deixar-lo sense efecte és celebrar el referèndum de l'1-O i que guanyi el sí". El diputat de la CUP també ha avançat que, quan Catalunya sigui estat, això permetrà democratitzar tots aquells serveis (aigua, gas, telefonia) que "els hereus del règim del 78 han privatitzat per quedar-se'n els beneficis". "És clar que votarem! Visca la terra lliure!", ha conclòs.

"És el bosc qui té por"

Entre els polítics i representants d'entitats hi havia també l'eurodiputat d'ERC,Josep Maria Terricabras. Durant el seu discurs, ha defensat que "l'única legalitat és la que proclama el poble de Catalunya" i ha instat la ciutadania a no tenir por el proper 1-O, fent un símil amb haver de travessar un bosc de nit.

"Si ho fa un tot sol té por; si ho fan 50, ja no; si ho fan 100, encara menys, i si són 500, és el bosc qui té por!", ha dit, arrencant els aplaudiments. Terricabras ha comparat la manera de fer de l'Estat amb la d'Erdogan i ha assegurat que, malgrat que la Unió Europea és "molt conservadora, l'ambient s'està movent i escalfant".

L'eurodiputat ha avançat que Brussel·les, segurament, no voldrà dir res fins al 2 d'octubre, perquè s'esperarà a veure el resultat del referèndum. "Però tot i que aleshores ens recolzi i ens faci petons, som nosaltres els qui volem la independència i l'aconseguiríem encara que la Unió Europea no volgués!", ha conclòs, en referència a la força de la gent.

"Li hem dit cada Onze de Setembre"

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que el govern espanyol està "intervenint la dictadura" i ha dit que aquesta estratègia repressiva és la mateixa del "¡Quieto todo el mundo!" del cop d'estat del 1981. "Que no ens considerin dictadors, perquè són ells els qui intervenen els ajuntaments i les finances de la Generalitat i entren a empreses i impremtes", ha dit Madrenas.

L'alcaldessa també ha interpel·lat directament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Madrenas li ha dit "en nom de tots els catalans" que no és de rebut que justifiqui les actuacions contra l'1-O dient que ja ho havia advertit. "Miri, per part nostra, nosaltres també li ho hem advertit; li hem anat dient cada Onze de Setembre milions de persones", ha subratllat. I ha conclòs: "I avui, aquí i ara des de Girona, ja està advertit que l'1-O votarem!".

Manifest d'Òmnium i l'ANC

Al final de l'acte, els representants d'Òmnium i l'ANC han llegit un manifest on han apel·lat "tots els demòcrates" a defensar les llibertats que el govern espanyol "vulnera de manera flagrant". "Vénen dies històrics en què caldrà blindar la convocatòria de l'1-O dels embats de l'Estat, que polititza la justícia, ataca el català i fa repressió política", recollia l'escrit.

"Avui no som només les divuit entitats i partits independentistes aplegats sota Girona Vota els qui ho defensem, sinó tots aquells que creuen en un país just", afegia el manifest. "Per això, fem una crida a defensar els valors democràtics amb determinació, el referèndum d'autodeterminació i a denunciar de manera sistemàtica, creativa i audaç els abusos de l'Estat", concloïa el text.

La Marató per la Democràcia de Girona s'ha acabat amb tota la plaça del Vi cantant l'Estaca i Els Segadors a l'uníson, i amb crits de "Votarem, votarem!". Després, els assistents s'han anat repartint per la ciutat per fer una encartellada massiva a favor del referèndum.