Santi Vila: ''Si la setmana que ve hem d'anar uns dies a la presó hi anirem''

Lluís Guinó ha reclamat a la Unió Europea que intervingui perquè "ja va tard"

El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, assegura que "si la setmana que ve hem d'anar uns dies a la presó, hi anirem i si ens hi hem de jugar el patrimoni, ens el jugarem perquè ens hi juguem la dignitat".
 
Vila ha encapçalat l'acte del PDeCAT de campanya per referèndum de l'1-O aFigueres (Alt Empordà) i ha aprofitat per carregar contra el govern de l'estat espanyol. Un govern que, segons diu, està dirigit per "un centenar de famílies" predemocràtiques. Vila ha assegurat que el Govern "no té por" i que el proper 1 d'octubre es votarà.
 
El conseller també ha afirmat que la intervenció sobre el cos dels Mossos d'Esquadra és un exemple més de l'aplicació "encoberta" de l'article 155 de la Constitució. El vicepresident del Parlament, Lluís Guinó, ha reclamat la intervenció de la Unió Europea davant l'actuació "injustificable" de l'Estat. Assegura però que des del seu punt de vista "ja es va tard".
Vila assegura que el Govern està disposat a anar a totes i que el proper 1 d'octubre es votarà. Tant és així que ha assegurat que "si la setmana vinent hem d'anar a la presó hi anirem i si ens hi hem de jugar el patrimoni ens el jugarem perquè ens hi juguem la dignitat personal i col·lectiva".

El conseller s'ha mostrat contundent i ha volgut deixar clar que no és el Vila "tou i moderat" com "alguns diuen". "A en Santi Vila el teniu aquí i aquí el tindreu", ha etzibat als prop de 250 assistents a l'acte de campanya del PDeCAT a Figueres.

El conseller ha assegurat que el que està passant a Catalunya és "molt greu" i que, tot i que a finals dels noranta i principis del 2000, "creiem que això d'Espanya tenia solució", "tot plegat era un miratge". En aquest sentit, ha afirmat que "Espanya és una economia moderna, té una societat avançada amb gent avançada però les seves institucions i els seus polítics són predemocràtics".

"Les governen un centenar de famílies franquistes i que ara volen fer creure que són demòcrates". Segons Vila, Rajoy és el màxim símbol de "l'immobilisme" estatal i ha criticat que "l'únic que se'ls acudeix dir" és que "els que avui sou aquí esteu abduïts". "És que el 80% dels catalans hem embogit?", s'ha preguntat el titular d'Empresa. "És inadmissible perquè ho han violentat tot", ha afirmat.

"Només faltava això dels Mossos"

En referència a l'article 155 de la Constitució, Vila ha dit que s'està "aplicant des de fa dies però ningú sap com o és que hi ha hagut algun tràmit parlamentari?". El darrer episodi, ha dit, ha estat la intervenció dels Mossos per part del Ministeri d'Interior. "Només faltava això que ara vinguessin a dir als Mossos: senyors no facin cas de l'Estatut i ara depenen de Madrid", ha criticat.

En relació a la "intervenció" estatal, el titular del Departament d'Empresa també ha denunciat que l'Estat ha posat mà a les finances públiques i que això afecta a diversos nivells, entre ells el de les beques universitàries.

"No tenim por"

Amb tot, Vila ha assegurat que "això ja no va d'independència sinó de democràcia" i ha alertat a l'Estat que "no us tenim por". "No en vam tenir als terroristes el mes d'agost i no en tenim davant d'autoritaris el mes de setembre", ha remarcat. El conseller s'ha mostrat convençut que el proper 1-O "es viurà com una gran victòria" i que "llavors els direm on són les paperetes perquè seran dins les urnes".

Crida a la Unió Europea

El vicepresident del Parlament, Lluís Guinó, per la seva banda, ha demanat a la Unió Europea que intervingui davant "l'atac a la democràcia" que està fent l'estat espanyol. Guinó s'ha preguntat si hi haurà reacció un cop s'hagin celebrat les eleccions a Alemanya, però ja ha alertat Brussel·les que està "anant tard" perquè "Espanya i el govern del PP s'està passant". "El dret penal no és el mecanisme per fer política", ha assegurat.

Sobre la intervenció dels Mossos, Lluís Guinó l'ha emmarcada dins l'estratègia d'aplicar l'article 155 per la porta del darrere. Ja ha alertat, però, que aquesta manera de fer "vulnera de manera flagrant els drets col·lectius i individuals" i que, per això, el govern espanyol haurà de respondre'n davant els tribunals internacionals. "L'article 155 estava pensat per als Tejeros i no per a la democràcia; es va preveure perquè la Guàrdia Civil no tornés a fer el cop del 1981", ha dit.

Durant el seu discurs, el vicepresident de la Cambra ha subratllat que el referèndum "té garanties". I com ha prova s'ha referit a aquells partits –en referència als Comuns- que tot i no estar-ne d'acord en un principi, ara han instat a participar-hi. Lluís Guinó també ha criticat el paper del Tribunal Constitucional, i el "paper d'estrassa" que emet, recordant que l'alt tribunal "no està fet per sancionar ningú", en referència a les multes a la Sindicatura Electoral.

L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, que ha advertit que "venen uns dies difícils" però ha dit que té "clar" que el proper diumenge es podrà votar.

Un cop finalitzats els parlaments, els assistents han llençat crits de "votarem" i han cantat 'Els Segadors'.