L'alcalde de la Bisbal en nega a declarar a Fiscalia i el de Santa Coloma no es presenta

Lluís Sais (ERC) subratlla que "es deu al poble" i no "a un estat dictatorial i franquista"

Segon dia de compareixences d'alcaldes gironins davant la Fiscalia per l'1-O. El primer que estava citat era l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais (ERC), que ha arribat amb antelació. Més de 150 persones s'han concentrat mitja hora abans a les portes del Palau de Justícia de Girona com a mostra de suport. Veïns del municipi i membres del govern municipal han arribat amb autocar i s'han trobat amb altres alcaldes de la demarcació, com ara l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ja va estar citada ahir a declarar, i d'altres indrets com ara Serinyà, Castelló d'Empúries, Torroella de Montgrí o Porqueres, entre d'altres.

Durant la concentració, s'han sentit crits de 'votarem', 'independencia', 'no esteu sols' o 'fora la justícia espanyola' i també s'ha cantat Els Segadors. També duien cartells del 'sí' al Referèndum i pancartes on deia 'democràcia'. En el moment d'entrar, s'han concentrat a banda i banda, fent un passadís, i Sais s'ha abraçat a Madrenas abans de pujar la rampa d'entrada. Uns quarant-cinc minuts després, el batlle ha sortit somrient i els assistents l'han rebut amb aplaudiments.

Segons ha explicat a continuació, s'ha negat a declarar com a investigat i els seus advocats han fet constar prèviament en acta algunes "irregularitats" com ara que no havien rebut l'expedient i que s'estaven jutjant unes "declaracions d'intencions".

L'alcalde de la Bisbal d'Empordà ha agraït la presència dels assistents i ha acusat l'estat espanyol d'usar "totes les armes" per "humiliar" i "trepitjar les llibertats" de tots els catalans. "Ara ja no és independència sí o no, ara és un atac contra les llibertats de tots", ha afegit. Malgrat tot, ha subratllat que "no els intimidaran" i ha fet una crida a continuar sortint al carrer de forma pacífica.

Per altra banda, ha admès que afronta el que està passant aquests dies amb "optimisme" perquè creu que, amb fets com els d'ahir, es demostra que el "procés és cada cop més transversal i gent que fins ara no tenia ganes d'anar a votar ara ho vol fer".

Finalment, ha afegit que amb la compareixença d'avui davant de Fiscalia es referma el seu compromís, així com el de la resta d'alcaldes, cap als ciutadans, el Parlament i el govern de Puigdemont. "Em dec al poble i no a un estat dictatorial, d'un franquisme que continua dominant el govern espanyol i les estructures d'Estat", ha afegit.

El batlle de Santa Coloma de Farners no es presenta

L'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí (ERC), estava citat a declarar a les onze però, tal com ja va anunciar ahir, no ha comparegut perquè considera que la Fiscalia està "desacreditada". El batlle ha afrontat el dia amb normalitat. Precisament aquest dijous ha presentat la seva tesis doctoral a Barcelona. Martí és el primer alcalde de les comarques gironines que no compareix davant de fiscalia després de rebre la citació.

Aquest dijous també està previst que compareguin davant fiscalia els alcaldes d'Olot, Josep Maria Corominas, i Puigcerdà, Albert Piñeira, tots dos del PDeCAT.