L'alcalde de Santa Coloma de Farners no anirà a declarar pel ''descrèdit'' de la Fiscalia

El republicà assegura que la seva actuació la "legitima" la ciutadania i el Parlament

Joan Martí és el primer dels alcaldes gironins fins ara citats que ha anunciat que no anirà a declarar davant la Fiscalia. L'alcalde de Santa Coloma de Farners per Esquerra Republicana ha explicat que no té previst anar-hi per una qüestió de "legitimitat" i "descrèdit". "Crec que la legitimitat de la meva actuació com a alcalde l'atorga el Parlament de Catalunya amb l'aprovació de la Llei del Referèndum, el suport de la ciutadania", argumenta.

Al seu entendre, el "descrèdit" d'aquesta Fiscalia rau en al fet de negar-se a atendre una petició del Parlament de Catalunya. "No crec que sigui un argument vàlid per citar-me a mi", conclou. Martí està citat aquest dijous a les 11 del matí al Palau de Justícia de Girona com a investigat pels presumptes delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

Martí ha negat que les detencions i escorcolls de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres hagin influït en la decisió. L'alcalde de Santa Coloma ha explicat que anar a la Fiscalia i declarar o no fer-ho eren les dues opcions i que les ha debatut amb la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya i el regidors de l'equip de govern (que integra també la regidora de MES, Teresa Garcia). La decisió ha estat "madurada" i l'ha comunicat a través de Twitter.

Tot i que la cèdula de citació de la Fiscalia l'informa de que pot ser detingut per la seva incompareixença, Martí es mostra confiat que això no es produirà. "Jo espero que imperi el seny i la legalitat, no només la legitimitat", destaca. En aquest sentit, confia que "no s'arribarà a aquests extrems absurds" de la detenció dels alcaldes "per fer allò que la ciutadania ens demana".

Més alcaldes Gironins citats

Les citacions judicials van començar a arribar als ajuntaments gironins aquest cap de setmana. Els primers a fer-ho han estat el de Palafrugell, Josep Piferrer, i la de Girona, Marta Madrenas, aquest dimecres. Dijous, a banda del de Santa Coloma de Farners, estan citats el de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, i el d'Olot, Josep Maria Corominas. Fins ara, només els batlles de la CUP havien anunciat que no anirien a declarar.