Temporada Alta explora com acostar-se al món de l'ensenyament i a la creació de nous públics

'A Tempo' és la proposta que ho ha de fer possible

Temporada Alta mira cap al futur i busca crear pedrera de nous públics i, fins i tot, de nous creadors culturals. Per a fer-ho han creat un "laboratori" que en aquesta edició busca saber quins són els mètodes més efectius per a seduir les noves generacions. El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, té molt clar què ha de ser 'A Tempo, Arts i Formació': "El festival és molt important, és molt gran, és internacional... però volem que arreli més a la zona i per això anem on hem d'anar, que és on hi ha els ciutadans del futur".

El repte -"una guerra de guerrilles" segons Sunyer- té dos aliats. D'una banda, la Fundació 'La Ciutat Invisible', que busca ser un nexe d'unió entre sector privat i públic entorn a l'accés a la cultura. De l'altra, la Fundació del Banc de Sabadell, que és qui posa el finançament perquè les propostes els surtin gratuïtes als centres educatius. Si la prova pilot d'aquest any funciona, la idea és que 'A Tempo' mantingui els lligams amb Temporada Alta, però es desplegui al llarg de tot l'any i arreu de tot el territori català.

Quatre fils per a pescar nous públics

Aquesta prova pilot d''A Tempo' busca desplegar el màxim de propostes per tal de poder analitzar-ne l'eficàcia. Sunyer organitza les iniciatives en quatre grans blocs. El primer és 'Temporada Alta a l'aula', que portarà espectacles teatrals als centres educatius. Aquest any, en aquells centres que ho demanin, se'n representaran dos: 'La llavor del foc', pensat per a alumnes de primària i que tracta sobre integració i diversitat, i 'Tdebat la corda', dirigit a estudiants de 4t d'ESO, Batxillerat i cicles formatius. "Entrarem a les escoles amb un espectacle i a partir d'aquí s'obrirà un debat", ressalta Sunyer.

El segon eix és just el contrari: 'L'aula a Temporada Alta'. En aquest cas, seran els alumnes els que aniran als teatres a veure les representacions de 'Terra Baixa', de Pau Miró amb Lluís Homar, i 'Pell de llarinté, cua de tiré', de Moisès Maicas, que tracta sobre diversitat i convivència. Sunyer ha ressaltat que alguns dels temes que es tracten han estat seleccionats pels mateixos alumnes.

Els altres dos eixos tenen la interrelació entre ensenyants, alumnes i artistes com a fil conductor. 'Artistes a l'aula' proposa que siguin actors o professionals de la cultura els que imparteixin sessions sobre temes curriculars. És el cas de tallers de lectura, oratòria, expressió, història de la música o la dansa, entre d'altres. Aquest grup de propostes està pensat per a alumnes de secundària.

El quart eix és, segurament, el més ambiciós en allò que fa referència a la fusió del món de l'ensenyament i el de la cultura. Porta per títol 'Aula d'artistes' i són dues propostes que han desplegat els alumnes de dos centres educatius de Girona i Salt (Gironès). La primera ha donat com a resultat l'obra 'Mai més set, mai més gana!', de l'escola de la Farga de Salt. "Tot el curs passat el centre ha estat treballant amb un grup d'artistes professionals encapçalat per l'Oriol Broggi: han escrit un text, han fet l'escenografia, la música, la programació... ho han fet tot", destaca Sunyer. L'altre projecte que s'ha estat cuinant, també durant el curs passat, és un llargmetratge fet pels alumnes de l'institut Santiago Sobrequés de Girona. Porta per títol 'El vent és això', i ha comptat amb el suport de Pere Vilà, Lluís Homar, Anna Alarcón i Clara Segura.

Un seminari

"Ha arribat un moment on la cultura es diu que és elitista; no per què no sigui accessible, sinó perquè als ciutadans no se'ns ha donat informació per arribar-hi més fàcilment", es lamenta Sunyer. Per trencar les fronteres entre els dos sectors, 'A Tempo. Arts i Formació' busca sumar còmplices a banda i banda.

Per això, el projecte educatiu de Temporada Alta arrencarà amb un seminari de tres dies. Del 10 al 12 de novembre, el Centre Cultural la Mercè comptarà amb persones que reflexionaran sobre els dos mons i com superar fronteres. "La primera part constarà d'una reflexió de dos filòsofs –Toby Miller i Marina Garcés- sobre quina relació hi ha d'haver entre el món de la cultura i el de l'ensenyament", explica Sunyer.

Dissabte i diumenge, serà el torn de la formació per a professionals, que s'ha dividit a base de tàndems. Rosa Gamiz i Montse Palau o Anna Carné i Jordi Pous són dues de les parelles formades per artistes i docents que hi prendran part. El director del Temporada Alta espera arribar a una vuitantena de persones que es posin "ja" a treballar perquè puguin "incidir-hi gairebé tot l'any".

Balanç i futur

La idea d''A Tempo. Arts i Formació' és fer una "prova pilot" a Girona i Salt per "intentar que les arts escèniques entrin a les escoles i als instituts". Un laboratori al qual el mateix Sunyer dóna molta importància. "Aquesta és, des del nostre punt de vista, la línia més important de creixement de futur del Temporada Alta", assegura el director festival.

Per això, saber com es pot encarrilar l'èxit de la proposta és una de les prioritats. En aquest sentit, un cop s'hagi fet la iniciativa aquest any caldrà passar per un procés d'avaluació. Si funciona, 'A Tempo' s'independitzarà de Temporada Alta en el calendari –durarà tot l'any, segons Sunyer- i en l'àmbit d'actuació geogràfica. "Tenim la pretensió de fer propostes no només per a Girona i Salt, sinó per al país", puntualitza.

Si el projecte surt com s'espera, Salvador Sunyer deixa clar que no ho podran fer sols ja que "a mig termini" caldrà treballar aquesta línia "no en solitari" sinó "amb tota la gent que treballa en programació cultural".