Marta Madrenas: ''Això s'hauria de dir 'operació urnes'"

L'alcaldessa de Girona recorda que la investigació arranca amb les auditories de Puigdemont

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha vinculat els registres que la Guàrdia Civil està fent aquest dimarts al referèndum de l'1 d'octubre. "He de confessar que tots estàvem esperant a veure quin dia entrarien a l'Ajuntament de Girona i ha estat avui", ha criticat Madrenas.

Madrenas ha detallat que un tinent de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Girona ha anat a l'ajuntament de paisà amb un llistat de documentació requerida pel jutjat d'instrucció 2 de Girona. "La meitat de la informació ja la tenen en aquest jutjat, molta altra està penjada al web i també n'hi ha que el mateix jutjat ens va demanar fa quinze dies i que ja hem enviat", ha afirmat l'alcaldessa. Per això, assegura que no entén el "xou" perquè el jutjat pot demanar la documentació "per les vies ordinàries".

L'alcaldessa ha detallat que els documents són sobretot dels inicis d'Agissa, l'any 1992, i ha recordat que la investigació es basa amb les auditories encarregades per Carles Puigdemont quan era alcalde de la ciutat, tal i com ja ha avançat aquest diari en primer lloc.

"Sembla ser que a aquesta operació li han donat el nom d'Aquàrium, però crec que el nom més apropiat seria operació urnes", ha criticat l'alcaldessa. Madrenas no ha detallat quina documentació han demanat perquè el cas es troba sota secret de sumari però sí que ha especificat que el gruix de la informació és sobre els inicis d'Agissa. "Han demanat informació del moment que es va produir la concessió", ha exposat.

Això allunya el focus principal de la investigació del seu mandat i de l'anterior govern de l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Precisament el president va ser qui va encarregar les auditories que ara el jutjat està estudiant per esclarir si hi ha alguna irregularitat i qui n'és el responsable", ha afirmat l'alcaldessa. "No sabem fins on ells creuen que han d'arribar amb la investigació, però si sabem que es basen en les auditories encarregades pel mateix Puigdemont, a partir d'aquí que cadascú tregui les seves conclusions", ha conclòs.

Instrumentalització

La CUP, que l'any 2015 va denunciar les suposades irregularitats d'Agissa i exerceix d'acusació popular en el cas que està sota investigació judicial, també han denunciat una "instrumentalització" de la causa. "Fa dos anys que la denúncia va arribar a fiscalia, durant aquest temps hi ha hagut sobre la taula suficients indicis i proves com perquè els registres que es fan avui es fessin abans, però han decidit fer-los quan falten pocs dies pel referèndum", ha criticat el regidor Lluc Salellas.

Segons la CUP, el desplegament d'aquest dimarts de la Guàrdia Civil forma part de la "guerra bruta" de l'Estat contra el referèndum. "Denunciem la utilització interessada d'aquest cas per anar contra el procés català", ha afirmat la regidora Laia Pèlach.

La CUP recorda que el punt de mira de les irregularitats no està a l'Ajuntament de Girona sinó a l'empresa Girona S.A. (el soci privat d'Agissa). "Hi ha set persones investigades, tots ells vinculats en algun moment de la seva vida a l'empresa Girona S.A., el focus de l'operació i del cas és com aquesta empresa s'ha aprofitat del servei d'aigües", ha exposat Salellas.

Per això, la CUP insta l'ajuntament de Girona a posar "fil a l'agulla" per iniciar el procés de municipalització de l'aigua per "acabar amb el model que ens ha portat a la situació d'avui", ha dit Lluc Salellas.