Puigdemont agraeix que Podem hagi ''sortit del pensament únic'' de l'Estat

El president es dirigeix indirectament al PSC per criticar que demani no votar l'1-O

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha celebrat la proposta de Podem per realitzar una mesa de diàleg per aconseguir un referèndum pactat amb l'Estat. En un acte de la campanya del PDeCAT per l'1-O a Girona, i durant un fort aiguat, el cap del Govern ha "agraït" que el partit de Pablo Iglesias hagi "sortit d'aquest pensament únic" de l'Estat. Així, Puigdemont ha aplaudit que des de Podem es reafirmi que no es pot "callar més temps" i que digui al govern espanyol que "faci el favor de negociar un referèndum acordat". A més, el president s'ha dirigit de manera indirecta al PSC per criticar que el seu líder, Miquel Iceta, hagi demanat als militants socialistes que no vagin a votar l'1-O.
 
Puigdemont també ha recordat les "veus autoritzades" a escala internacional que estan defensant el referèndum i que s'han dirigit a l'Estat per avisar que "per aquí no", en referència a la judicialització del procés i les actuacions de la Guàrdia Civil i la Fiscalia. "Estem veient de quin país no ens volem refiar i on no volem viure-hi", ha apuntat el cap del Govern, amb un to molt més enèrgic, propi dels mítings. I, en plena ofensiva del govern espanyol, el president de la Generalitat ha asseverat que l'1-O hi haurà urnes, paperetes, col·legis electorals i centenars de milers de catalans que ho faran servir.

Temps propis del franquisme

Puigdemont, molt aclamat pel públic -va ser alcalde de Girona fins que l'expresident Artur Mas li va proposar que assumís el càrrec de cap del Govern-, ha subratllat que l'executiu de Mariano Rajoy està "vulnerant drets i llibertats fonamentals, i la pròpia Constitució", sense tenir "ni el coratge" de retre comptes al Congrés en un debat polític. "Practiquen un estat d'excepció i apliquen l'article 155 [de la Carta Magna espanyola] sense un debat parlamentari, i intervenen la Generalitat sense demanar permís al seu Parlament", ha criticat el president, en referència a les últimes decisions del govern espanyol, com ara el nou sistema de control de les finances del Govern.
 
Puigdemont també ha apuntat que, l'Estat "suprimeix drets bàsics" i ha citat el dret a reunió, la llibertat d'impremta, la llibertat d'expressió i la llibertat d'informació, per concloure que "els darrers que ho recorden van viure la dictadura del general Franco". Finalment, el president ha sentenciat que a l'Estat no li fa por el Parlament o el Govern, sinó la ciutadania "amb un paper a la mà decidint" el futur del país. És per això que Puigdemont ha demanat "confiança, esperança i determinació" per "vèncer la por" i culminar el referèndum.

Una "pluja de vots"

Coincidint amb la pluja que queia a la plaça de la Independència de Girona, on s'ha celebrat l'acte, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha dit durant la seva intervenció que l'aiguat representa "els vots que cauran l'1-O" i que "l'aigua i l'abundància són els vots que ens faran guanyar el referèndum". "Inundarem les urnes d'il·lusió, esperança i força", ha continuat la també diputada de JxSí.
 
Al seu torn, el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Guinó, ha assegurat que l'1-O hi haurà referèndum i urnes, i que s'implementarà el resultat. A més, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha garantit que la ciutadania es mantindrà "unida i ferma" per fer possible el referèndum, i ha conclòs que si la Fiscalia fa fora els més de 700 alcaldes acusats de donar suport a l'1-O "en vindran 700 més, i 700 més". "Ens coneixen ben poc els que es pensaven que amb això ens arronsaríem", ha rematat.