Nylstar engega un nou projecte industrial i vol pactar baixes incentivades a 20 treballadors

L'empresa vol renovar part de les instal·lacions

A finals d'octubre farà un any que Nylstar va tornar a engegar maquinària. La tèxtil centenària –abans, la SAFA- havia estat vuit mesos aturada i damunt seu havia planat l'amenaça del tancament. L'empresa, propietat del Grup Praedium, va decidir apostar aleshores per produir un tipus de fil d'alt valor afegit (més resistents, suaus, elàstics i fins i tot, cosmètics).

Ara, la factoria de Blanes vol tirar endavant un nou projecte industrial, que segons ha concretat la direcció, es basa en tres eixos: posar fi als ERO temporals (actualment, n'hi ha dos de vigents), invertir en nous equips i aprofitar els 135.000 metres quadrats de terrenys que té en desús per impulsar un clúster tèxtil a la zona.

Pel què fa a la plantilla, la intenció de la tèxtil és que aquesta volti els 115 treballadors. El proper 30 de setembre acaba un dels ERO temporals, que afectava una cinquantena de treballadors i s'ha aplicat de manera rotativa. Nylstar preveu que tots ells s'incorporin a la feina.

Pel què fa al segon dels ERO, vigent des del 2015, la seva vigència s'estén fins a l'octubre. I és aquí on l'empresa vol aprofitar per pactar baixes incentivades per a una vintena de treballadors. La majoria d'ells, d'edats properes als 60 anys, a qui es donaran facilitats perquè es prejubilin.

Nou laboratori de color

Pel què fa a noves inversions, la intenció de la tèxtil és tirar endavant tres millores a les actuals instal·lacions. La primera consisteix en comprar una nova texturitzadora; la segona, disposar d'un nou laboratori de color; i la tercera, d'una central de cogeneració (per no dependre d'electricitat externa).

Durant la trobada, els representants del Grup Praedium han dit que encara estan fent números sobre el projecte. Segons informa l'Ajuntament, però, sí que la direcció de Nylstar ha avançat que comptaran amb el recolzament d'Indústria i que esperen rebre finançament de l'Institut Català de Finances (ICF).

135.000 metres de terrenys

Per últim, durant la reunió també s'ha parlat sobre el futur dels terrenys –i naus- en desús que hi ha a la parcel·la de Nylstar. En total, 135.000 metres quadrats. La intenció de la factoria és impulsar la creació d'un clúster tèxtil, afavorint que altres empreses del sector s'instal·lin en aquests espais i ocupin les naus.

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha reiterat el compromís del consistori d'apostar per aquest projecte, amb l'objectiu de garantir la continuïtat de la Nylstar. D'altra banda, des de l'Ajuntament també s'ha demanat a la Generalitat poder participar al Pacte Nacional per a la Indústria perquè la tèxtil blanenca pugui desenvolupar els projectes de futur.

A la sortida de la reunió, el sindicat CCOO ha expressat els seus recels "per la manca de concreció" dels nous projectes de futur. A més, CCOO també ha demanat a la direcció que exposi l'estat de comptes de la companyia i li ha recordat que hi ha una quarantena de treballadors que es van acollir a jubilacions parcials que encara no han cobrat la prestació d'atur.