El film ambientat a la Garrotxa, 'Estiu 1993', candidata als Oscar

Les cinc finalistes a Millor pel·lícula de parla no anglesa es donaran a conèixer el 23 de gener

L'Acadèmia del Cinema espanyol ha escollit 'Estiu 1993' com a candidata espanyola als 90è Premis Oscar en la categoria de Millor pel·lícula de parla no anglesa. La cinta, intimista i rodada íntegrament en català, s'ha imposat al film històric '1898. Los últimos de Filipinas', dirigida per Salvador Calvo, i la coproducció catalana 'Abracadabra' de Pablo Berger.
 
L'opera prima de Carla Simon acumula, així, un nou reconeixement, entre els quals destaca el premi de la Millor òpera prima a la 67a edició del Festival de Berlín, el gran premi de la secció Generation Kplus del mateix certamen, la Bisnaga d’Or del Festival de Màlaga i va ser distingida com la millor al Cannes Écrans Juniors. La cinta espera ara tenir més sort que 'Pa Negre' d'Agustí Villaronga el 2012, quan va ser seleccionada per l'acadèmia espanyola però que no va superar la preselecció definitiva. Les cinc finalistes a Millor pel·lícula de parla no anglesa es coneixeran el 23 de gener.
 
A més, la pel·lícula també va rebre el premi a la millor direcció del Festival de Cinema de Buenos Aires i el guardó al millor llargmetratge i nova crítica en el 10è Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT).

La cinta explica la història de la Frida, una nena de sis anys que afronta un primer estiu amb una nova família després de la mort de la seva mare. El film està basat, en part, en la infància i els records de la directora.

La Frida és la protagonista d’'Estiu 1993', però és, alhora, Carla Simón, la directora del film, que relata la seva pròpia història quan als 6 anys, després de perdre la mare i quedar-se òrfena, va anar a viure amb els tiets i la cosina, que a partir d’aleshores passarien a ser pares i germana. Un petit canvi semàntic, però un terratrèmol intern.

42 llargmetratges aspirants a la cursa de Hollywood

En total, 42 llargmetratges espanyols estrenats entre l'1 d'octubre de 2016 i 30 de setembre del 2017 aspiraven a concórrer a les 90 edició dels Oscar. La gala tindrà lloc el 4 de març de 2018 al teatre Dolby de Los Ángeles i tornarà a tenir el còmic Jimmy Kimmel com a presentador.