El Gremi de Carnissers gironins participen del Programa Incorpora

El curs comença el 18 de setembre i ajudarà a cobrir les demandes de contractació del gremi

El Programa Incorpora ha presentat un nou curs a Girona per tal de formar i donar possibles oportunitats laborals a persones en risc d'exclusió social. La particularitat d'aquest curs és que no són empreses concretes les interessades sinó tot un gremi. El Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines ha impulsat la creació d'un curs d'auxiliar de carnisseria i ho fa "amb il·lusió" segons ha dit el seu president, Ricard Josep.

Aquesta formació anirà a càrrec de Creu Roja Girona. La tècnica d'ocupació de l'entitat, Verónica López, ha assenyalat que els inscrits tindran tres branques de contingut en les 300 hores que durarà aquest curs. D'una banda, hi haurà la teoria més tècnica de la formació on hi passaran diferents carnissers que donaran detalls de l'elaboració de productes i el tractament de la carn. A banda, la formació de Creu Roja inclou també competències sobre com comportar-se a la feina entre d'altres. Finalment, el curs implica pràctiques no laborals a diferents establiments.

El d'auxiliar de carnisseria és només un dels cursos que impartirà Creu Roja Girona aquest any dins el programa formatiu d'Incorpora. Segons ha explicat López, "ara mateix tenim una taxa inserció del 40% i esperem tancar el 2017 amb un 50%".

Ricard Josep ha explicat que el seu gremi té necessitat de créixer i contractar a persones. Tot i això, ara necessitaven crear iniciatives per tal de que les persones arribessin amb un mínim de coneixements a la carnisseria abans de despatxar. "Fins ara fèiem formació interna per especialitzar i millorar els nostres agremiats però ara necessitem fer un pas endavant per formar a la societat", recalca.

Una eina clau per aconseguir la feina assegura que té a veure amb la "il·lusió". Aquesta il·lusió a les dues bandes ha de poder convertir-se en contractes laborals. Tot i que Josep no promet res, destaca que a les carnisseries hi ha bona feina i ben pagada. "Tots hem anat a les carnisseries i veiem el mateix personal durant molt de temps, això demostra que estan treballant en empreses sèries", assegura.

Josep ha definit aquest curs del programa Incorpora com a "primordial" pel gremi. Com que hi ha voluntat d'incorporar al màxim de persones, "la formació que farem en aquest curs tenim la il·lusió que tots els mestres artesans vindran com aquell que diu cada dia a ajudar i a formar aquestes persones", ressalta.

El curs començarà el 18 de setembre i s'acabarà l'11 de desembre. La formació tindrà una durada de 300 hores amb les pràctiques no laborals incloses. A hores d'ara ja s'han inscrit el nombre suficient de persones per cobrir les places però des de Creu Roja esperen que augmentin les preinscripcions "per poder fer una preselecció" segons ha apuntat Verónica López.

L'objectiu del curs és trobar feina al taulell de les carnisseries. Tot i això, els participants obtindran un diploma amb el segell del gremi que els pot obrir portes a altres establiments del sector alimentari.

El programa Incorpora

La particularitat d'aquest curs és que hi ha una entitat social per a fer la formació però també hi ha un gremi al darrere que empeny perquè tingui èxit. El coordinador de la Xarxa Incorpora de la Fundació Bancària de la Caixa, Roger Casero, ha ressaltat que "l'aliança del món social i empresarial ens sembla que dona un valor afegit a totes les formacions".

La Xarxa Incorpora es va constituir el 2006 i inclou aquestes cursos de formació a banda de mesures per donar feina a persones en risc d'exclusió social. L'any passat van aconseguir trobar feina a gairebé un miler de persones -998- i aquest any esperen repetir la xifra. En total hi participen 13 entitats diferents entre les quals hi ha Creu Roja.