Girona acull un nou grup terapèutic per a cuidadors de persones amb Alzheimer

Les sessions començaran el 20 de setembre a l'EspaiCaixa

La Fundació Pasqual Maragall impulsa a Girona un nou grup terapèutic per a cuidadors de persones afectades d’Alzheimer. Es preveu que comenci el 20 de setembre a l’EspaiCaixa Girona de l’Obra Social “la Caixa”. La convocatòria està oberta i és gratuïta per a tots aquells familiars cuidadors interessats a assistir a aquesta teràpia, dirigida per un psicòleg, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels cuidadors, dotant-los d’eines per ajudar-los a comprendre, acceptar i conviure amb la malaltia d’Alzheimer.

Per poder participar només cal viure a la província de Girona, ser el cuidador principal (no professional) d’una persona diagnosticada de malaltia d’Alzheimer i tenir disponibilitat per assistir a 14 sessions setmanals d’hora i mitja de durada.

Durant les sessions es comparteixen experiències i s’aborden temes tant diferents com la reacció davant el diagnòstic, el desgast emocional, la comunicació amb el malalt, la cura d’un mateix o l’acceptació de la nova realitat. Durant la intervenció es treballen aspectes cognitius i conductuals, com ara l’entrenament d’habilitats socials, el pensament positiu i l’aprenentatge de tècniques de relaxació i autocontrol.

La importància dels grups terapèutics

Un dels problemes principals de la gran majoria de cuidadors és el desconeixement de la malaltia, així com també el vincle emocional amb les persones afectades. En més del 80% dels casos l’atenció al pacient recau en la família, amb una la mitjana de dedicació diària de quinze hores els set dies de la setmana, per part del cuidador principal. La dedicació quasi exclusiva al malalt converteix al cuidador en un “malalt ocult”.  Tal i com afirma la Dra. Sandra Poudevida, psicòloga de la Fundació i terapeuta principal del programa, “si no disposa del suport necessari, afrontar aquesta realitat pot desencadenar en problemes físics i psicològics, associats a l’estrès, l’ansietat, la depressió i la frustració”. En aquest sentit, es calcula que el 84% dels cuidadors presenten problemes físics de salut i el 94% psicològics.

S’ha demostrat que la teràpia grupal redueix significativament l’estrès emocional que pateixen la gran majoria dels cuidadors. A més els grups terapèutics permeten incidir en aspectes vitals que no es poden tractar individualment, com trencar l’aïllament i aprendre d’altres persones que es troben en la mateixa situació.
Teràpia avaluada científicament

La Fundació Pasqual Maragall i l’Obra Social ”la Caixa”, amb la col·laboració de la CEAFA, van impulsar, l’abril de 2014, un projecte d'investigació on van participar 231 cuidadors distribuïts en 24 grups terapèutics realitzats a Catalunya, Castella i Lleó, Canàries, la Comunitat Valenciana i Andalusia. L’objectiu de l’estudi era avaluar l’impacte dels grups terapèutics per demostrar científicament la seva eficàcia com un recurs necessari d’atenció i suport a aquest col·lectiu. Els resultats obtinguts, que es presentaran durant els propers mesos, apunten millores significatives en les diverses variables estudiades, com el nivell de sobrecàrrega, l’ansietat i la depressió, la qualitat de vida, la resiliència i el suport social percebut pels cuidadors.