L'ACA amplia i posa al dia la depuradora de Palamós

Altres estacions de la Costa Brava es troben al límit i necessiten renovar-se

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) invertirà 14,5 milions d'euros (MEUR) a l'estació depuradora de Palamós (Baix Empordà). La infraestructura dona servei a aquest municipi però també a Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras. L'ampliació i la posada al dia dels equipaments costarà 10 MEUR i la resta serviran per renovar la canonada submarina que surt de l'estació cap al mar. Aquestes són dues de les set actuacions que l'ACA ha anunciat d'acord amb el Consorci de la Costa Brava (CCB) i que afecten estacions depuradores i de bombament. El cost total de les set obres és de 18,8 MEUR i alguna podria començar aquest mateix any segons el consorci. El president del CCB, Carles Pàramo, ha explicat que aquestes actuacions eren les més urgents després de la frenada en sec de les inversions de l'ACA, que els "feien patir". El director de l'ACA, Jordi Puig, ha assegurat que un cop sanejat el deute econòmic de l'agència ara "toca fer inversió".
 
L'estació depuradora de Palamós és la més gran de les que gestiona el Consorci de la Costa Brava però, després de 30 anys, necessita ampliar-se. Els municipis de Palafrugell, Calonge, Vall-llobrega i Mont-ras també aboquen les seves aigües a aquesta estació que també necessita posar al dia equipaments i sistemes. En total, l'ACA s'hi gastarà 10 MEUR.
 
Lligada a aquesta actuació, també es canviarà la canonada subterrània que enviava al mar l'aigua tractada per aquesta depuradora. El president del Consorci Costa Brava, Carles Pàramo, ha explicat que volen fer més gran el nou tub que s'instal·larà i el cost s'enfila als 4.518.000 euros.
 
Aquestes dues actuacions lligades a la depuradora de Palamós s'emporten el gran gruix del paquet d'inversions urgents previstes. Suposen 14,5MEUR dels 18,8MEUR que l'ACA té intenció d'invertir abans del 2021 a la Costa Brava. Millorar el sistema de la depuradora de Tossa de Mar (Selva), que es troba al límit, suposarà un milió i mig d'euros. D'altra banda, millorar el bombament de la zona de Fenals de Lloret de Mar (Selva), canviar elements desgastats de les estacions de bombament de Roses (Alt Empordà) i Sant Feliu (Baix Empordà) i millorar el tractament previ de les aigües que arriben a la depuradora d'Empuriabrava (Alt Empordà) són la resta de les actuacions previstes. Aquesta última inversió ha d'evitar també inundacions a la urbanització.
 
Pel què fa calendari, algunes de les obres està previst que comencin aquest mateix any, sense que el CCB hagi concretat quines. D'altres en canvi, poden anar per llarg per qüestions administratives com la redacció dels plecs i les clàusules administratives.

Mesures urgents i d'altres

El president del Consorci, Carles Pàramo, ha admès que aquestes set mesures eren les més urgents de les estacions depuradores o de bombejament que gestiona l'ens. "Hem patit durant uns anys perquè vèiem que no podíem tirar més", admet. Tot i això, des del Consorci creu que la feina dels treballadors ha reduït riscos: "Tot i els riscos, perquè les estacions es van envellint, les bones ganes han fet que no hi hagués cap problema".
 
El director de l'ACA, Jordi Puig, no ha amagat aquesta sequera d'inversions i ho ha atribuït a l'important deute, superior als 1.000 MEUR, que tenia l'agència. Un cop sanejada i amb el deute pendent "estructurat i a curt termini", el director ha assegurat que torna a començar una etapa de tornar a invertir. "Ja tornem a arrencar per atendre el funcionament per fer el renovament i posar al dia les instal·lacions", ha afirmat. El calendari d'actuacions marca que aquest any la xifra que es pot destinar a inversions a tot Catalunya serà de 50MEUR i que l'any que ve ja es pugui doblar. De cara al 2019, està previst gastar-ne 140MEUR, el 2020 145MEUR i finalment el 2021 178MEUR. Puig ha assegurat que des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat es considera l'ACA com "la punta de llança" de la recuperació de la inversió pública.
 
En aquest paquet de mesures, el CCB espera aconseguir diners en tres línies prioritàries, segons ha detallat Pàramo. La primera d'elles és en millorar l'aspecte de l'aigua que es fa servir pel rec urbà. Tot i que ja ha estat tractada, no és del tot transparent i als que la veuen els sembla que està bruta. Un dels temes on Carles Pàramo ha insistit més en la reducció del consum energètic amb nous sistemes més eficients. "El consum elèctric és un percentatge elevadíssim del cost de les depuradores i només que el reduíssim un 20% ja en tindríem prou per fer les altres inversions que tenim pendents", assegura. El CCB també demanarà a l'ACA que es posin al dia sistemes obsolets.