''He vist gent atropellada i el meu cap ha pensat de seguida en un atemptat''

Dani Aragonés estava al lloc dels fets a les Rambles

"He vist moltes persones atropellades i una mena de furgoneta blanca, i he pensat, ja està, furgoneta llogada, el meu cap ha relacionat amb atemptat. Perquè no era un accident de cotxe contra cotxe, sinó que era un soroll de cops a persones". És el testimoni de Dani Aragonés, que aquest dijous a les cinc de la tarda era a les Rambles de Barcelona, a l'indret on una furgoneta ha atropellat deliberadament desenes de persones causant morts i ferits.

Aragonés estava en un local quan han passat els fets, i en sortir, ha sentit un nou soroll que ha fet córrer la gent en direcció contrària. "La gent s'ha tancat als locals i ara encara estem aquí", explicava cap a tres quarts de set de la tarda. En concret, ell està en un establiment a uns cent metres d'on, presumptament, hi ha atrinxerat el conductor de la furgoneta. "Hem vist com la policia deixava sortir gent de locals pròxims en grups de quatre cap a la plaça Urquinaona. Esperem que a nosaltres ens toqui aviat".

Nouredine Moussaou és de París i estava amb els seus fills a la Rambla a la botiga de Mango i ha escoltat un soroll i ha vist un gran cotxe que atropellava a molta gent i després ha intentat ajudar-la però ha estat impossible fer-ho.

Aurora Rodríguez treballa al Banco Santander de Passeig de Gràcia i ha explicat que ha viscut la tragèdia amb molta por. "Ha entrat de cop molta gent, corrent d'una banda i cap altra i han dit que una furgoneta molt ràpida ha atropellat persones i després ens han dit que era un atemptat", ha indicat. Després, ha recordat, ja s'ha desallotjat el carrer.

"Ja no estem segurs ni a les nostres cases"

Rodríguez ha assenyalat que el que ha passat aquest dijous és una pena. "Ja no podem estar segurs en cap lloc. Lluitem per viure i no hi ha manera perquè... ja no estem segurs ni a les nostres cases".

La Lorena Martínez a les cinc de la tarda es trobava al bus 59 i han vist de cop i volta gent cridant i plorant, i molta gent estesa a les Rambles de Catalunya. "És una cosa que no hi estem acostumats i el primer que ens han dit és que havia estat una bomba i després ens han dit que era una furgoneta". La Lorena ha indicat que no sabien si baixar del bus o no i finalment ho han fet a Plaça Catalunya abans que s'acordonés la zona. Martínez ha reconegut que passi això a Barcelona "és molt dur. Que no me'ls posin davant que sinó..."

El Cristian, que treballa a l'Apple Store, ha indicat que s'han hagut de tancar tots a la botiga amb diferents clients i que la informació que els anava arribant era molt confusa.

A la intersecció entre els carrers Bergara, Pelai i Balmes, els primers de sortir han estat treballadors i clients del centre comercial d'El Triangle. La Clàudia és una d'elles i ha explicat que s'han disparat alarmes i els han advertit que no sortissin de la botiga i que tanquessin les portes. Ha assegurat que un dels clients que s'ha confinat amb elles a l'interior de l'establiment –eren unes set persones- ha vist víctimes de l'atropellament a terra. No n'han sortit un per un fins que la policia els ha avisat per abandonar les instal·lacions.

En Martín i la Sara són també treballadors del centre i han explicat que han quedat "atrinxerats". "Que vingui seguretat i et digui que tanquis, agradable no és", ha afegit ella en parlar de nerviosisme.

La Júlia, que era a un establiment, se n'ha assabentat pel telèfon mòbil. "No sabíem què passava, ens han tancat i després ens han desallotjat un per un", coincidia amb la resta de testimonis del confinament.

La Natàlia, també treballadora de la zona, ha explicat que ha sentit crits i ha vist la gent corrent pel carrer Pelai. Després de tancar el centre comercial, ha explicat que s'han aïllat en un soterrani. "Estàvem sants i estalvis; els clients estaven nerviosos; ha estat una escena molt forta", constatava juntament amb en Mario, un altre dels treballadors del centre.