Tractorada contra el macrocàmping de Garriguella

Consideren que es tracta d'un "projecte especulatiu" que "destrueix el territori"

Els tractors han estat els protagonistes aquest dissabte a Garriguella (Alt Empordà). Una quinzena de vehicles han fet una marxa lenta pels voltants del poble alt-empordanès per protestar contra els plans del promotor d'un macrocàmping que està previst que s'instal·li al municipi. De moment, l'ajuntament n'ha donat el vistiplau, fet que ha mobilitzat veïns, pagesos de la zona i entitats ecologistes.

L'acte d'aquest dissabte l'ha convocat Unió de Pagesos (UP), i ha comptat amb els suport de la Plataforma Salvem Garriguella i l'entitat ecologista IAEDEN. Tots coincideixen en assegurar que es tracta d'un projecte que "només pretén especular" malgrat que des del consistori remarquen que es tracta d'una oportunitat per generar llocs de feina. Una feina que el coordinador general d'UP, Joan Caball, creu que serà de "poca qualitat".

Caball lamenta que es "torni a caure en el mateix error" de voler créixer a través de la construcció, i denuncia que el macrocàmping suposa una "agressió al territori". "El treball dels pagesos produeix un mosaic a la terra i un bolet com aquest s'ho carregarà", alerta.

El coordinador general d'UP demana que hi hagi un "equilibri sostenible" entre el turisme i la pagesia, en una zona "especialment arrelada al territori" com és la comarca de l'Alt Empordà. Per tot plegat ha exigit a la Generalitat que s'impliqui en aquest tema i aturi el procés per la futura construcció d'un complex que ocuparà 18 hectàrees de terreny, i que preveu donar allotjament a 2.000 persones en una zona envoltada de vinyes. "Els polítics han de reflexionar des d'un punt de vista més ampli i no mirar-se el melic pensant en llocs de feina", ha conclòs Caball.

La marxa ha durat dues hores i s'ha acabat a la Plaça Major de Garriguella, al costat de l'ajuntament on s'han recollit signatures en contra del càmping.

Que es consideri urbanització

Una de les principals reclamacions de l'entitat ecologista Iaeden és que la Generalitat consideri aquest càmping una urbanització. D'aquesta manera es podria aturar el projecte. La portaveu de La Iaeden, Marta Ball-llosera creu que és "un error molt greu" que no tingui aquesta qualificació. "Hem de tenir en compte que es faran bungalows i cases toves, per tant, és el mateix que una urbanització".

En aquest sentit, Ball-llosera ha posat l'accent en els serveis que necessitarà el complex. "Els accessos al càmping, el clavegueram, servei d'aigües i llum, estem parlant d'una obra que farà malbé el territori, i que l'agredeix", lamenta.

A favor del turisme

Un dels punts que més han destacat tant el sindicat com les entitats ha estat la importància que el turisme té per aquesta regió. Amb tot, han ressaltat que cal trobar "un equilibri". "Tots els negocis tenen dret a funcionar, per això cal buscar un bon balanç", ha remarcat Joan Caball.

El portaveu de la plataforma Salvem Garriguella, Joan Salmeron, ha reconegut que "són conscients" que el turisme és beneficiós, sempre que no es massifiqui. "Aquí tenim hotels i càmpings, però un complex per 2.000 persones farà mal", concreta.

Salmeron ha criticat l'equip de govern del consistori a qui demana que els tinguin en compte. "Es pensaven que érem quatre bojos i aquí estem, amb el suport dels veïns i entitats", ha conclòs.