Els estudis en ciberseguretat, a l'alça

L'ús d'Internet és cada cop més habitual com també els crims a la xarxa

Internet, els telèfons mòbils, els ordinadors i la connexió constant a la xarxa són totes elles característiques molt pròpies de la societat actual. Una societat interconnectada on la informació i els recursos es troben tots ells online i que continua expandint-se en aquest sentit cada dia que passa. Com a resultat, cada cop són majors les necessitats professionals que s'originen al voltant del món virtual.

Si cada dia són milions les persones que visiten Internet, també són milions les dedicades a fer que tot funcioni com cal i que els errors es vegin reduïts a la mínima expressió. Això ha donat lloc a la creació de molts nous llocs de treball que no existien fa uns anys i que estan directament relacionats amb l'apartat online, que cada cop tenen més pes en una època on comprar, trobar recursos, accedir a informació o sol·licitar llocs de treball són accions totalment informatitzades.

Especial rellevància està tenint en l'actualitat tot el que es relacioni amb la seguretat a Internet. Els recents atacs i hacks que s'han patit per part d'empreses i governs de tot el món no han fet sinó remarcar la importància de comptar amb experts en la matèria que no només siguin capaços de solucionar els errors i actuar davant d'atacs de ciberdelinqüents, sinó que també sàpiguen com prevenir aquestes accions abans que succeeixin.

La seguretat s'incrementa en la xarxa de xarxes

Avui en dia els atacs informàtics estan més a l'ordre del dia que mai. Des d'empreses que venen els seus productes de manera online fins a grans corporacions i entitats financeres que en l'actualitat tenen una dependència gairebé absoluta d'Internet per a operar diàriament, la qual cosa ha convertit a la informàtica en un dels principals objectius per als delinqüents moderns. Ara els majors crims es fan al món virtual i no de manera física, el que fa que també sigui més complicat detectar els delictes.

Tot això representa un virus que porta a les institucions a plantejar estudis en l'actualitat relacionats amb la ciberseguretat i la seguretat informàtica, sent aquestes dues de les professions que començaran a tenir cada vegada més pes a partir d'ara. Així, cursos i màsters en ciberseguretat comencen a ser habituals en certes universitats i centres formatius de tot el món, creant la base del que requereixen moltes empreses que no volen rebre cap atac que suposi grans pèrdues econòmiques o de dades confidencials.

Resulta indispensable, en una societat on tothom fa ús dels seus telèfons mòbils o tauletes per entrar a Internet cada dia amb diverses finalitats, que hi hagi qui sàpiga protegir tots els usuaris davant la nova delinqüència. I és que els atacants poden anar contra grans empreses en moltes ocasions, però en altres l'únic objectiu és robar les dades personals de tot tipus d'usuaris per tal de poder vendre'ls o treure profit d'ells de qualsevol altra manera.

Feines amb perspectives de futur

Cada dia que passa, més i més tasques es van informatitzant o es veuen afectades per la tecnologia d'una manera o altre. Aquesta tendència, lluny de ser un fet passatger, experimenta una tendència de creixement sostingut amb el pas del temps, la qual cosa significa que moltes professions de les que són comuns avui en dia acabaran desapareixent en un futur no gaire llunyà. No és l'Apocalipsi, però tanmateix implica que moltes altres s'aniran creant de manera paral·lela per donar sortida a les necessitats creixents del mercat.

Quines són aquestes necessitats? Com s'ha esmentat anteriorment, la majoria són aquelles que guarden relació la informàtica d'una o altra manera. Desenvolupadors d'aplicacions, programadors web, dissenyadors de sistema informàtics, i un llarg etcètera. Les professions que tenen una major probabilitat de triomfar a partir d'ara comencen a delimitar i, com no podia ser d'altra manera, aniran ampliant el seu espectre conforme passin els anys. No hi ha dubte que això ha d'anar per davant a l'hora de continuar formant-se i triar quin serà el proper pas en termes educatius.