El plaer de somniar desperts durant les vacances d'estiu

Platja d'Aro ofereix diverses activitats per fomentar la lectura entre els infants

Actualment el 66,3% dels catalans de 14 o més anys és lector de llibres, si entenem com a lector com aquella persona que llegeix almenys un cop al trimestre. L’any 2011 aquest índex era del 62,3%. D’altra banda, el 61% dels catalans llegeix per oci, amb una mitjana de 10,6 llibres l’any, i el 22,4% llegeix per feina o estudis. Pel que fa al perfil del lector, un 69% de les dones es declaren lectores, respecte a un 59% dels homes. La franja d’edat més lectora és dels 14 als 34 anys; i hi ha força correlació entre nivell d’estudis i hàbit lector. D’altra banda, el 100% dels infants dels infants de 10 a 13 anys llegeix llibres i que un 86,3% ho fa en el seu temps de lleure, amb una mitjana de 10,4 llibres l’any.
 
Aquesta darrera xifra és la que cal tenir en compte. Poder accedir a la lectura obre els infants a una etapa de descobriments que fins a aquest moment estaven amagats i fora del seu abast. A poc a poc, quan la lectura ja està totalment integrada i hi ha una bona comprensió del que l’infant llegeix, el conte, el llibre, el còmic esdevé un element d’evasió que li permet remuntar-se a mons de somni i fantasia, li obre les portes del coneixement, li fa entendre el món que l’envolta.
 
L'any passat, de la mà de l'aleshores conseller de Cultura, Santi Vila, es va iniciar la campanya "Fas 6 anys. Tria un llibre", que volia estimular la lectura entre els més petits de casa. Vila explicava que la campanya estava pensada per a “una societat que es vol culta i que ha de tenir en el llibre el seu principal instrument d’aprenentatge”. “És una iniciativa pensada per als infants però també pretén impulsar la feina del llibreter com a prescriptor de lectures que ajudarà el nen a triar i li donarà recomanacions”, afegia.Amb aquesta iniciativa és volia reforçar els hàbits de lectura de la població. A la il·lusió de començar la biblioteca personal dels més petits, s’hi afegia també la transmissió pedagògica als pares, que acompanyaven al nen a la llibreria i també tenien l’oportunitat de conèixer l’oferta de literatura infantil.
 
Tenint en compte tot el mencionat anteriorment i remarcant el fet que és durant el període de vacances quan més llegeixen els nens, l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha endegat una nova edició del "Estiueja a la biblio!". La Biblioteca Mercè Rodoreda proposa un ampli ventall d’activitats infantils a l’entorn del programa, amb sessions de contes, tallers creatius, concurs de sudoku i un programa de promoció de la lectura. Totes les iniciatives són gratuïtes i converteixen l’equipament en un centre de dinamització cultural, més enllà dels serveis clàssics d’una biblioteca. El projecte "Llegir té premi!" proposa als infants i joves de 4 a 13 anys fer-se el Carnet lector, escollir algun dels llibres, contes o còmics del seu fons, omplir una fixa de lectura dipositar-la a una urna i participar en el sorteig de diversos de regals i obsequis (jocs de platja i una càmera tipus Polaroid) els dimecres 23 i 30 d’agost (18.30 h).

Més enllà d’aquest projecte, per al públic infantil hi ha diverses sessions de contes diversificades per edats: Biblionadons 1 -nenes i nens fins a 3 anys- el dimarts 8 d’agost (11 h) amb Contes amb cançoneta a càrrec de Rosa Fité. L’Hora del Conte -per a vailets a partir de 4 anys- té aquest estiu tres dates programades: dimarts 1 d’agost (18.30 h) Enfilall de contes a càrrec de Sessi Sitjà (inclou també un taller de bijuteria), dijous 17 d’agost (18.30 h) La rateta presumida (en versió de titelles) amb Veus Veus i, dimecres 23 d’agost (18.30 h) Arzabastayan! Un pallasso al regne de la màgia a càrrec de Ruskus Patruskus.

També s’han programat diversos tallers familiars per a infants a partir de 4 anys. Dimecres 9 d’agost (18.30 h) Bombolles, formes i colors! a càrrec de l’Associació Juvenil Salsa Jove, dijous 24 d’agost (18.30 h) Fem un atrapa somnis amb Creativa i, dimecres 30 d’agost (18.30 h) taller de plastilina Fem un cavallet de mar a càrrec d’ah!estudi. A partir de 10 anys podran participar al 10è Concurs de Sudoku el dijous 10 d’agost (19-20 h). Tots els tallers tenen places limitades i cal inscripció prèvia (bmr@platjadaro.com).

Divendres 11 d’agost (18.30 h) en el marc de la Festa Major de Platja d’Aro ofereix un taller interactiu per descobrir els secretes de les obres de la poetessa Joana Raspall amb QPertin. Dijous 7 de setembre (18 h) a la Plaça Poeta Sitjar, en motiu de la Festa Major de Castell d’Aro ofereix la proposta Contes, músiques i cançons a càrrec de Cesc Serrat.

La biblioteca pública municipal Mercè Rodoreda (en servei des de 1981, amb nova seu des de l’any 2001 i amb projecte d’ampliació properament), disposa de dues plantes amb un superfície de 500 m2 adaptades per a facilitar l’accés al públic amb mobilitat reduïda. La primera acull els serveis habituals de consulta, préstec i hemeroteca. A la segona, hi ha altres serveis diversos: sales de treball, estudi i ordinadors. L’equipament disposa d’un fons de 22.000 llibres i d’una hemeroteca de 80 publicacions. Durant tot l’any s’hi desenvolupa un extens programa de dinamització, que consoliden l’equipament com un espai cultural, més enllà de la lectura, l’estudi i el gaudi del material audiovisual i telemàtic.

Per a més informació es pot consultar el web de la biblioteca.