L'Ajuntament de Girona ha rescatat –i refet- el projecte de millora del passeig de Canalejas i ha iniciat els tràmits amb l'objectiu d'engegar l'obra el 2018. El canvi més substancial amb el projecte que hi havia fins ara és que s'eliminen els balcons que donaven al riu Onyar (només se'n farà un).
L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas (CiU), ha destacat que han recuperat "el projecte del calaix" amb l'objectiu de dignificar la zona i que sigui "una nova porta d'entrada del turisme" cap a la plaça Independència, el Barri Vell i, des d'aquí, també cap a l'Eixample.
L'actuació té un cost de 829.000 euros i suposa el gruix d'un paquet d'accions per fomentar el turisme sostenible. Precisament, per tirar-les endavant, i fer l'obra a Canalejas, el ple de Girona ha aprovat avui demanar una subvenció de 400.000 euros a la Generalitat fins els Plans de Foment Territorial del Turisme (finançats amb els recursos que s'obtenen de la taxa turística). Tots els grups hi han votat a favor, excepte la CUP, que s'ha abstingut.
La millora del passeig de Canalejas s'inclou dins un pla batejat com a 'Millora integral de l'accés turístic al Barri Vell per la zona nord de la ciutat'. De fet, l'obra és la que se n'emporta el gruix de la inversió, perquè totes les actuacions s'han pressupostat en 875.810,41 euros, i la millora del passeig en costa 829.000.
L'alcaldessa de Girona ha destacat que han recuperat el projecte "del calaix", perquè cal canviar la cara a l'espai. Madrenas, però, ja ha dit que abans s'ha parlat amb veïns i comerciants i s'hi han inclòs algunes modificacions. La més significativa respecte al què hi havia, i que data del 2012, és que s'han eliminat els balcons que donaven sobre el riu Onyar (només se n'hi farà un).
Entre d'altres, la reforma del passeig inclou que tot el passeig tingui només un sol sentit de circulació, des de la plaça Independència en direcció a la Copa. A més, també s'eliminaran els aparcaments de motos, es traslladarà el carril bici actual a Ramon Folch (davant dels jutjats) i s'ampliarà la vorera que dona a l'Onyar.
Madrenas ha subratllat que la millora respon també a la voluntat "de tenir una segona porta d'entrada alternativa" al turisme que arriba a Girona per la zona nord (i que sol anar directament al Barri Vell pel pont de Sant Feliu). "D'aquesta manera, es podran dirigir cap a la plaça Independència i, des d'aquí, cap a l'Eixample", ha dit l'alcaldessa.
Engegar l'obra al 2018
La voluntat de l'equip de govern és que l'obra de reforma es pugui engegar el primer trimestre del 2018 i que acabi a finals del 2019. Això sí, l'inici dels treballs se supedita a què la Generalitat subvencioni cap al 50% de la inversió.
Per això, CiU i el PSC han portat al ple extraordinari d'aquest agost la presentació del pla de millora integral a la convocatòria d'ajudes dels Plans de Foment Territorial del Turisme. La subvenció que se'n demana al Govern és de 400.000 euros. La proposta ha rebut l'aval de tots els grups excepte la CUP, que s'ha abstingut.
La seva portaveu, Laia Pèlach, ha dit que tot i que la millora "té sentit i està justificada", suposa que l'Ajuntament aposti de nou per fomentar el turisme només al Barri Vell i a l'Eixample. "Creiem que s'ha d'incentivar-ne la descentralització, impulsant rutes i activitats als barris", ha dit.
Turistes amb discapacitats
A més de la reforma del passeig de Canalejas, el pla de millora integral també incorpora accions dirigides als turistes amb discapacitats visuals i intel·lectuals. Entre d'altres, es preveuen comprar audioguies especials i instal·lar plafons i materials en relleu als principals atractius turístics de Girona.
Per últim, el paquet d'accions també inclou altres mesures per millorar l'experiència dels visitants. Per exemple, es crearà un City Pass (una targeta turística per entrar als monuments, anar en transport públic o fer servir la Girocleta). Per últim, es posarà wi-fi obert al Punt de Benvinguda.
La tinenta d'alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme, Glòria Plana, ha destacat que el pla de millora "suposarà tenir uns recursos per facilitar l'accés a persones amb discapacitats, mobilitat reduïda o necessitats especials". "I d'aquesta manera, fomentar el turisme accessible, al mateix temps que el de qualitat, i connectar la porta d'entrada a la ciutat amb l'eix comercial que s'allarga fins a l'Eixample", ha conclòs.