El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser estrena el seu primer Centre d'Informació

Es troba situat a la plaça de l’Ajuntament de Queralbs

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter va estrenar ahir el seu primer centre d’informació, per acompanyar el visitant en la descoberta d’aquest indret singular, el seu paisatge, i la seva cultura. Així, donarà servei a les prop de 300.000 persones que visiten aquesta àrea de mitjana cada any.
 
El nou centre se situa a la plaça de l’Ajuntament, 4, a Queralbs (Ripollès), a la a la sala Sant Jaume. Romandrà obert els dijous, divendres i dissabtes de 10 a 16 hores, i els diumenges i festius, de 10 a 14 hores. Comptarà amb un informador per oferir assessorament i consells als visitants que ho sol·licitin.
 
Així, disposarà de mapes, fulletons i tríptics amb documentació sobre les particularitats del patrimoni natural d’aquest espai protegit, la seva fauna i flora, rutes a peu, i indrets d’interès cultural i paisatgístic, per descobrir aquest parc de manera didàctica i amena.

14.750 hectàrees al Pirineu oriental

Declarat com a tal el setembre de 2015, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser abasta 14.750 hectàrees, entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, a la comarca del Ripollès.
 
La seva creació respon a una àmplia i reiterada demanda del territori, per a la protecció i ordenació d’una àrea que inclou l’espai pròpiament de Capçaleres del Ter i del Freser, la Serra Cavallera i zones que fins ara no estava incloses en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), com ara dos enclavaments corresponents a la Vall de Núria i Ulldeter-Morens.
 
Ocupa un territori caracteritzat per una notable complexitat orogràfica i gran diversitat paisatgística, entre els 1.280 i 3.000 m d’alçada. És el darrer exemple típic de l’alta muntanya pirinenca oriental al límit amb França. Per tot això,  presumeix d’acollir mostres molt variades i riques d’estructures geològiques, ecosistemes, i hàbitats alpins i subalpins. Històricament, aquesta àrea ha compaginat la conservació dels seus valors ecològics amb la ramaderia, la seva principal activitat  lligada al sector primari.