La nova Madama Butterfly de Peralada s'ambienta a la Nagasaki de la Segona Guerra Mundial

Joan Anton Rechi aposta per una producció més "tràgica", "sincera" i "profunda

L’òpera Madama Buttefly arriba al Festival Castell de Peralada en coproducció amb la Deutsche Oper Am Rhein i es representarà en una segona funció el 9 d'agost. Joan Anton Rechi ha volgut "desmarcar-se" de la tradicional tragèdia japonesa i aproximar-se a l'obra original italiana per fer-la "realment una tragèdia". El director d'escena presenta una Madama Butterfly situada en un univers de destrucció, immersa en la desolació, en una tragèdia col·lectiva que afecta a tots els personatges de la història. "És la tragèdia de Butterfly però, per fer-ho més profund, també de tot un poble amb uns personatges que intenten sobreviure", ha destacat Rechi.

Així doncs, Rechi va més enllà i a més d'una "geisha" que espera el seu estimat nord-americà al costat del mar, analitza com afecta una catàstrofe com la que va viure la ciutat de Nagasaki a una societat. "Veurem una Butterfly ambientada en un context diferent. El primer acte just abans de la Segona Guerra Mundial i no en una casa japonesa, sinó en el consolat nord-americà. I en el segon i tercer acte, veurem aquest consolat destruït per la bomba", ha concretat.

La soprano Ermonela Jaho ha celebrat que es troba davant de la Butterfly "més sincera" tant històricament com musicalment. Jaho ha dit que és molt "realista" i que és una obra plena de "veritat" que tracta temes "molt actuals". En aquest sentit, la debutant Gemma Coma-Alabert, ha relacionat la producció amb "la problemàtica dels refugiats" i ha apuntat que mostren "drames d'abans" que "poden ser d'avui".

El baríton Carlos Álvarez ha lloat que la nova versió de Madama Buttefly que presenten "no sigui correcta políticament" perquè posa "el dit sobre la llaga" en situacions que "no s'haurien de repetir". Tot i admetre que el seu personatge, el cònsol d'EUA a Nagasaki, "juga" amb l'ambigüitat i té una conducta "al límit de l'acceptable", ha celebrat que la producció posi en relleu "allò que Butterfly" encara pot aportar i mostri el patiment de les persones després d'un conflicte.