L'organisme que havia de desenvolupar l'Illa Isozaki de Blanes és a un pas de desaparèixer

La dissolució del Consorci Illa de Blanes es farà passat estiu

El projecte de l'Illa Isozaki de Blanes no ha estat mai una realitat i, ara, l'enspúblic que s'havia d'encarregar de la seva gestació es troba a un pas de desaparèixer. En un principi, el dia de la dissolució havia de ser aquest 20 de juliol, però el final tot apunta que serà després de l'estiu. La raó és que la Generalitat ha demanat més temps per adoptar diferents acords en relació al tancament. En principi, seria de cara a la tardor quan el Consell Directiu del Consorci Urbanístic Portal de la Costa Brava-Illa de Blans faria la darrera reunió per ratificar el punt i final i tancar aquest episodi d'un projecte arquitectònic nonat.

El Consorci va crear-se per tal de portar el pes del projecte de l'Illa de Blanes que havia de desenvolupar Arata Isozaki, arquitecte del Palau Sant Jordi de Barcelona, el projecte va anar evolucionar a conseqüència del seu cost. El primer d'ells, de 200 milions d'euros, volia resoldre els problemes d'estacionalitat del turisme amb un gran espai sota una Gran Coberta que donava identitat a la construcció. El gruix dels diners s'esperava que vinguessin de privats. Més endavant, el cost del projecte va comportar una revisió en els diferents canvis de govern. El resultat final va ser la construcció, per 31 milions, de la Ciutat Esportiva aprofitant que en aquells terrenys hi havia l'antic pavelló i el camp de futbol.

El Consorci estava integrat per quatre membres de la Generalitat de Catalunya i tres de l'Ajuntament de Blanes. Aquesta proporció (57,14% i 42,86%, respectivament) ha servit per fer la liquidació del crèdit de 30 milions signat amb l'Institut Català de Finances. El municipi de la Selva preveu pagar la seva part (16,2 MEUR) amb un pagament de 20 anys. El primer any haurà de pagar 150.000 euros, del segon al quart 400.000 euros anuals i el cinquè i sisè any mig milió d'euros. A partir del setè hi hauria una quota fixa fins que se'n fes la liquidació total el 2038.

L'acord entre Govern i Ajuntament també contempla que el consistori de Blanes passi a ser el propietari de la Ciutat Esportiva i recuperi els terrenys on s'havia de construir l'Illa Isozaki. En total, són 30.000 metres quadrats edificables. També torna a disposar de les finques de l'Avinguda de l'Estació, de la Carretera de Malgrat, del Carrer Ernest Lluch, de l'Avinguda Catalunya i de Can Borell.