Analitzen diversos factors a 8.000 gironins per detectar risc de patir malalties del cor

L'infart de miocardi afecta 200 homes i 50 dones per cada 100.000 habitants

Els doctors Rafel Ramos, Roberto Elosua i Jaume Marrugat, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdibGi) i de l'Institut hospital del Mar d'Investigacions Biomèdiques (Imim) de Barcelona, han presentat aquest dimecres el nou estudi Regicor. El nou estudi se centrarà en examinar 8.000 voluntaris gironins per detectar els factors de risc de patir una malaltia cardiovascular.

El nou estudi es vincula als que Regicor fa des de fa 20 anys i que han contribuït a la recerca sobre què causa una patologia i com es pot reduir el risc. Els investigadors han posat com a exemple l'anomenada 'Taula Regicor'. Es tracta d'una funció matemàtica que analitza diferents paràmetres vinculats a la salut (per exemple tensió o tabaquisme) i prediu si hi ha risc de patir una malaltia durant els pròxims 10 anys. Aquesta taula, creada a Girona, està implantada al sistema sanitari català i també en altres llocs com ara Madrid o el País Bas.

"Aquesta malaltia té una importància que no podem trivialitzar", ha explicat Marrugat. La incidència de l'infart de miocardi entre la població de les comarques gironines s'ha reduït però, tot i això, afecta 200 homes i 50 dones per cada 100.000 habitants. Tanta diferència està vinculada, en part, al tabac però no és l'únic element. De fet, els investigadors han ressaltat que encara hi ha moltes incògnites al voltant de les malalties cardiovasculars i per això insisteixen en la importància de continuar la recerca amb estudis com aquest. A més, han detallat que les dones gironines són les que tenen una esperança de vida més alta.

La detecció precoç i la prevenció també són clau. Segons han detallat, la supervivència entre els pacients que arriben a temps a l'hospital ha augmentat un 15% en 30 anys. Però encara hi ha un 30% de morts sobtades que no es poden evitar. "Estem convençuts que l'única manera de reduir el nombre d'infarts de miocardi és reduir el nombre d'afectats, i això només es pot fer amb la prevenció", ha afirmat Marrugat.

Més eines

L'estudi aborda l'examen des de diferents àmbits. Fan un estudi genètic. "Els factors genètics són molt importants però no els podem canviar, l'únic que podem canviar són els estils de vida", ha exposat Elosua. També analitzen els hàbits alimentaris i d'activitat física dels voluntaris i fan proves per determinar l'elasticitat arterial.

Més enllà de dotar els sistema sanitari de noves eines per pervenir les malalties del cor, el estudis complets també permeten detectar patologies. Com ara si els pacients tenen diabetis (entre un 5 i un 6% dels malalts desconeixen que ho són), hipertensió (en un 20% dels casos no diagnosticada) o arteroesclerosi (un 4% no sap que en té).

Una altra patologia que aconsegueixen detectar i que sovint passa desapercebuda són els infarts silents, que causen lesió però són indetectables. 6.000 dels 8.000 voluntaris ja han participat en estudis anteriors i un 10% dels participants havien patit aquest tipus d'infart sense saber-ho. Els 2.000 nous participants tenen entre 35 i 55 anys perquè l'objectiu és renovar la població sota estudi.

L'exploració que fan, dura aproximadament una hora i consisteix en mesurar la tensió arterial, recollir xifres de pes, talla, índex turmell-braç i elasticitat arterial i extreure sang. Després, passen unes enquestes sobre activitat física, dieta, consum de tabac, capacitat cognitiva i antecedents de malalties.

Els investigadors han exposat quines han estat les troballes més importants de l'estudi durant el període 1995-2010. Un 21,4% dels participants van declarar que algun familiar de primer grau havia mort abans del 65 per un infart. Un 14% de la població té algun problema de sucre i la meitat el colesterol alt (una xifra en descens any rere any). Per contra, l'obesitat ha augmentat i més dones fumen.

L'estudi combina el finançament dels ajuts dels contractes PERIS del Departament de Salut i de la CIBERCV-FEDER.