Circ mediàtic entorn les proves d'ADN a la suposada filla de Dalí

Pilar Abel s'ha fet el test avui a l'Institut de Toxicologia de Madrid

Gran desplegament mediàtic aquest matí davant l'Institut de Toxicologia de Madrid. La presumpta filla de Salvador Dalí, Pilar Abel, s'ha fet les proves d'ADN que hauran de concloure –juntament a l'exhumació del cadàver de l'artista- si és o no filla del geni del surrealisme.

Abel ha defensat que fa molts anys que lluita per ella i per la seva mare i s'ha mostrat convençuda que les proves li donaran la raó. El seu advocat, Enrique Blánquez, ha dit que s'oposaran al recurs presentat per la Fundació Dalí que, a banda de voler aturar l'exhumació, demana que es facin també les proves d'ADN al germà d'Abel per determinar si són fills del mateix pare. "No seria una prova concloent i, per tant, ens hi oposarem si la jutgessa ho ordena", ha manifestat Blánquez.

El lletrat espera que el proper 18 de setembre es celebri el judici i que no hi hagi cap suspensió. De moment, no hi ha data per a l'exhumació del cadàver de Dalí, que està enterrat al Teatre-Museu de Figueres.

Segons ha afirmat Abel, estava "tranquil·la" i "molt contenta" perquè després de més de deu anys de lluita podia practicar-se unes proves d'ADN ordenades per un jutjat. El cas el porta el Jutjat d'Instrucció número 11 de Madrid, que també ha ordenat l'exhumació del cadàver del pintor per comparar les mostres biològiques d'Abel i les del que diu que és el seu pare.

El cas ha despertat una gran expectació mediàtica i multitud de càmeres esperaven Abel a la seva arribada. Ha estat poc més de quinze minuts a dins de la seu de l'Institut de Toxicologia. Segons ha relatat, només li han extret diferents mostres de saliva. "Per mi és un pas essencial avui, necessito que se sàpiga la veritat", ha manifestat.

La Fundació Salvador-Dalí ha presentat un recurs contra la decisió de la jutgessa d'exhumar les restes del pintor, que està enterrat a la seu del Teatre-Museu de Figueres. A més, en el mateix recurs, la fundació demana que es practiquin proves d'ADN a un germà d'Abel per comprovar si són o no fills del mateix pare.

No volen proves d'ADN del germà d'Abel

L'advocat d'Abel, Enrique Blánquez, ha avançat que s'oposaran a aquesta petició i argumenta que el procediment fa més de dos anys que dura i que obtenir ara proves del germà no seria "concloent". "Això no demostrarà necessàriament que sigui filla de Dalí o no, i simplement el que farà és allargar més el procés", ha valorat el lletrat. Per la seva banda, Abel ha explicat que el seu germà té leucèmia i està molt malalt i el vol mantenir al marge del seu litigi.

Blánquez ha dit que també s'haurà de sotmetre a proves biològiques la mare d'Abel, que té 87 anys i està a una residència a Figueres. Per tant, sol·licitarà que no s'hagi de desplaçar a Madrid i se li puguin fer a Figueres mateix.

L'advocat ha remarcat que el procediment està molt avançat i que espera que es mantingui la data del 18 de setembre per a la celebració del judici. Fins i tot, assegura que el recurs presentat per la Fundació Gala-Salvador Dalí no té perquè resoldre's abans i que el judici es podria celebrar igualment.

Pilar Abel ha reconegut que, abans de les proves d'aquest dimarts, s'havia sotmès a tres proves d'ADN diferents a París i San Sebastian de los Reyes (Madrid) però que mai en va aconseguir els resultats. També assegura que té una màscara mortuòria que li van fer a Dalí abans de ser embalsamat on hi hauria restes d'ADN. S'ha negat a explicar d'on l'havia tret però ha afirmat que algun dia la mostrarà públicament.

Preguntada sobre si pensa reclamar l'herència legítima (aquella que correspon per llei a descendents directes) ha declinat pronunicar-se. Abel ha afirmat que vol anar "pas a pas" tot i que és una cosa que s'ha plantejat.