Maurice Béjart aixecarà divendres el teló el Festival Castell de Peralada

La companyia actua al certamen per quarta vegada

El Béjart Ballet Lausanne torna al Festival Castell de Peralada per quarta vegada i ho fa amb la responsabilitat d'aixecar el teló de la 31a edició. Coincidint amb el 30è aniversari de la creació de la companyia i el 10è aniversari de la mort de Maurice Béjart, el seu successor, Gil Roman, estrena a Catalunya aquest dijous i divendres un espectacle que parteix de les cartes que el cèlebre coreògraf va enviar a Roman durant anys i els moviments del qual que es transformen en paraules adreçades a Béjart. Sota la forma d’un diari íntim, el coreògraf proposa una sèrie de variacions sobre el tema de l’amor i la necessitat íntima de la dansa. La companyia fa així el seu homenatge al seu creador a través d’un ballet format per extractes de les seves coreografies.
 
L'espectacle té dues parts diferenciades. Així, la nit inaugural començarà amb la nova coreografia de Gil Roman 't ’Met variations...', una proposta on mestre i deixeble es retroben a l'escenari per dialogar a través del moviment. Un joc de paraules que ofereix una coreografia sobre la particular mirada de Roman cap a l'herència de Béjart.

Segons ha explicat Roman a la roda de premsa de presentació, l'"essència" d'aquesta coreografia són les missives que va rebre del coreògraf, que ara respon a través del cos, motor de la creació. "És la manera de respondre a la pregunta de què és el llegat de Béjart", ha precisat.

En la segona part del programa, que porta per títol 'Béjart fête Maurice', és la companyia qui ret homenatge al mestre a través d'un ballet construït a través d'extractes d'algunes de les seves coreografies més íntimes i personals, algunes poc conegudes pel gran públic.

Són deu fragments de balls creats entre els anys 1977 i el 1993 amb motiu del bicentenari de la Revolució Francesa o una trobada entre Mishima i Eva Perón, estrenada a Brussel·les el 1988. Un recital per recordar i homenatjar un artista que ha marcat un abans i un després en el món de la dansa.

Roman ha precisat que l'espectacle és molt "senzill" amb un vestuari i una il·luminació "quasi anecdòtica" però amb una idea "força radical". "Volia que fos un diari, sense influències externes a l'escriptura, que és la base de tot", ha afegit, una "simplificació" que ha comportat un "treball profund".

El director del Festival Castell de Peralada, Oriol Aguilà, ha contextualitzat l'estrena en el marc de l'aposta del certamen per la dansa en aquesta 31a edició. "La dansa aixecarà el teló del festival i el tancarà, és una declaració d'intencions".

Successor de Béjart

Durant més de trenta anys, Gil Roman va interpretar els ballets amb més renom de Maurice Béjart abans de convertir-se en el director artístic del Béjart Ballet Lausanne (BBL). Després d’una formació intensiva amb Marika Besobrasova, Rosella Hightower i José Ferran, Roman es va unir al Ballet du XXe siècle el 1979. Designat per Béjart com el seu successor i director artístic el desembre de 2007, crea noves coreografies i conserva el llegat de Béjart.

Gil Roman va actuar per primera vegada al Festival Castell de Peralada l’any 2003. Va tornar el 2010 i el 2015, ja com a director artístic de la companyia.