Jutgen l'acusat de voler assassinar la seva dona embarassada calant foc al pis on vivien a Salt

El fiscal demana 34 anys i 11 mesos de presó

El fiscal demana 34 anys i 11 mesos de presó per a un acusat d'intentar assassinar la dona embarassada de cinc mesos calant foc al pis on vivien, al carrer Torras i Bages número 30 de Salt (Gironès).

Segons sosté l'acusació pública, l'1 de gener del 2016 l'home va colpejar la dona i li va llançar un moble a sobre, deixant-la atrapada per una cama. Aleshores, va començar a acumular roba i un matalàs i la va incendiar amb un encenedor.

L'home va marxar del pis "ignorant les súpliques de la seva dona, que no es podia alliberar per ella mateixa". Les flames es van propagar i van provocar un intens fum negre que va obligar a desallotjar tot l'edifici. Durant l'evacuació, un heroi anònim que no s'ha identificat va sentir la dona cridar i va aconseguir treure-la del pis.

El fiscal Enrique Barata relata que l'acusat tenia la víctima "sotmesa". Durant almenys un any, descriu a l'escrit d'acusació, li limitava l'ús del telèfon, no la deixava entrar i sortir de casa sense el seu permís, la vigilava, la insultava, la humiliava i la maltractava. "Aquesta situació menyscabava greument la dignitat i el respecte de la víctima, generant-li un estat d'angoixa i por permanent", exposa l'acusació pública.

El dia abans de calar foc a l'immoble, l'acusat ja va agredir la dona. Segons detalla la fiscalia, cap a les deu de la nit del 31 de desembre del 2015 va arribar "crispat" al pis on convivien, la va agafar "violentament" pel cabell i la va llançar contra la paret. Després, va agafar el menjar que la víctima havia preparat per a la revetlla i el va tirar a les escombraries.

L'endemà, cap a la una de la tarda, el matrimoni estava a casa quan la víctima es va adonar que la seva bossa de mà estava oberta i no hi havia la cartilla de mèdica de seguiment de l'embaràs. Li va reclamar a l'acusat, que es va negar a tornar-la-hi. Minuts més tard, i aprofitant que l'home estava a la dutxa, la dona la va localitzar amagada en una estanteria del menjador i la va agafar.

"Quan l'acusat se'n va adonar, es va enfurismar i, tot i saber que estava embarassada de cinc mesos, la va començar a colpejar amb puntades de peu i bufetades per tot el cos", exposa el fiscal. La dona es va intentar refugiar en una habitació del pis.

El processat la va perseguir, la va arraconar i li va bolcar a sobre un moble. La víctima va quedar atrapada per la cama esquerra i no es podia moure. "Conscient de la situació d'indefensió i la incapacitat d'escapar de la víctima, va començar a recollir roba i a col·locar-la sobre el moble que empresonava la dona", manté Barata. També va arrossegar un matalàs fins a l'habitació i el va col·locar al costat del moble.

Cala foc i marxa

Aleshores, va agafar un encenedor que duia a sobre i va calar foc tant a la roba com al matalàs. "Va sortir de l'habitació ignorant les súpliques de la seva dona", diu l'acusació. El foc es va propagar provocant una gran fumera negra. El fiscal afirma que el fum tòxic va posar en perill, també, la vida dels veïns de l'edifici.

La policia va haver de desallotjar urgentment tot el bloc, fins que la intensa fumera i el foc van impedir que els agents poguessin tornar a entrar a l'edifici "per risc per a la seva salut o vida". Segons el fiscal, durant l'evacuació de l'edifici, un heroi anònim va sentir "els crits i les súpliques" de la víctima, va entrar al pis, la va alliberar i la va treure al replà exterior. "És una persona que no ha pogut ser identificada de les que evacuaven tumultuosament l'edifici", descriu el fiscal.

Els Bombers van extingir l'incendi. El foc ja havia afectat greument l'estructura del pis i la van haver d'apuntalar amb bastides i bigues. L'incendi va provocar desperfectes taxats en 15.426 euros.

Com a conseqüència de l'agressió, la dona va patir contusions, hematomes i erosions a la zona abdominal, a les lumbars i al genoll. A més, la van haver d'atendre per una intoxicació lleu per inhalació de fum.

L'acusat, que té 44 anys i és d'origen marroquí, està en presó provisional des de 3 de gener del 2016 i té una ordre d'allunyament de la víctima. El fiscal Enrique Barata demana que el condemnin a 34 anys i 11 mesos de presó. L'acusa d'intent d'assassinat (14 anys i 11 mesos) i avortament en grau de temptativa (2 anys) amb una agreujant de parentiu, un delicte d'incendi (14 anys), dos delictes de maltractament (1 any per a cadascun) i un de maltractament habitual (2 anys).

També reclama que no es pugui apropar a la víctima i que no tingui la pàtria potestat del fill en comú durant un termini de 5 anys si l'embaràs "va fructificar". En matèria de responsabilitat civil, vol que indemnitzi la víctima amb 10.000 euros.