Un estudiant de batxillerat demostra que el mosquit tigre ha arribat a Girona

El director del Servei de control de mosquits en va informar a l'Ajuntament però aquest no va activar el protocol d'actuació

  • Tres mosquits tigre caçats al jardí de Batllori © M. Estarriola
    Tres mosquits tigre caçats al jardí de Batllori © M. Estarriola
  • Jordi Batllori al seu estudi i una mostra d'ous de mosquit tigre a la taula © M. Estarriola
    Jordi Batllori al seu estudi i una mostra d'ous de mosquit tigre a la taula © M. Estarriola

En aquests moments a la ciutat de Girona hi han 363 ous de mosquits tigre repartits en diversos punts del municipi després que un estudiant de Batxillerat instal·lés trampes per a l'elaboració del seu Treball de Recerca (TdR). Jordi Batllori, estudiant de 17 anys del col·legi Montessori-Palau, ha aconseguit demostrar la presència d'aquest insecte a Girona registrant els primers ous el passat 21 de juliol. 'Quan vaig decidir començar a fer l'estudi en cap moment vaig pensar que podria obtenir resultats positius', ha explicat Batllori el qual ha treballat amb l'ajuda del Servei de control de mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter.

Les trampes, petits recipients amb aigua a l'interior i unes petites fustes humides, es van situar al parc del Migdia, al costat de l'estació de la Renfe, al Consell Comarcal del Gironès, al costat del Decathlon, a l'escola Montessori-Palau, la Vall de Sant Daniel, la Devesa, al campus Montilivi de la UdG i finalment al jardi propietat dels pares de Jordi Batllori (Montilivi). El primer positiu es va detectar al Parc del Migdia el 21 de juliol amb un total de 25 ous, seguit d'altres positius al Consell Comarcal del Gironès, a l'estació de la Renfe i al jardí de la seva propietat. En aquests moments el nombre d'ous comptabilitzats són de 149, 127, 38 i 49 respectivament en cada una de les ubicacions assenyalades.

Després de registrar-se el primer positiu, confirmat pels tècnics del Servei de control de mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, el director de l'entitat, Eduard Marquès, va informar-ne a l'Ajuntament però el consistori va decidir no iniciar el protocol d'actuació. El regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, ha explicat que encara no ha vist cap mostra del treball de Batllori i que, per tant, no pot confirmar l'existència del mosquit tigre a la ciutat. El jove estudiant per la seva banda ha assegurat que no es vol buscar 'problemes' però que 'una vegada entregui el treball no tinc cap inconvenient en portar-lo al regidor perquè s'ho miri', ha dit.

Les trampes es mantindran a les zones instal·lades fins a finals de la primera quinzena de setembre, ja que el TdR ha de ser entregat a principis  d'octubre. 'Després retirarem els recipients i suposo que des del Servei de control de mosquits netejaran les zones amb insecticida', ha explicat Batllori.