Presó pels relacionats amb el laboratori de droga i la plantació de marihuana a Maçanet

La pena més gran és de 4 anys i set mesos de presó

L'Audiència de Girona ha condemnat els cinc acusats vinculats amb el laboratori preparat per fabricar metamfetamina, la droga i la plantació de marihuana descoberts en una casa de la urbanització Mas Altaba de Maçanet de la Selva. La sentència, però, diferencia la relació que cadascun dels processats tenia amb la droga i conclou que tres d'ells es van limitar a anar a buscar un paquet amb 192,21 grams de cocaïna d'una puresa aproximada del 10% quan els Mossos d'Esquadra els van enxampar. Per això, imposa a dos d'ells 3 anys i 2 mesos de presó i 10.000 euros de multa i eleva la condemna per al tercer, que és reincident, als 4 anys i 7 mesos i 23.000 euros. La sentència conclou que els altres dos processats són els que tenien el laboratori i la droga que van trobar a la casa l'octubre del 2015. Un era el propietari de l'immoble i l'altre el vigilant. Els condemnen a 5 anys i 2 mesos de presó cadascun i els hi imposa una multa de 250.000 euros.
 
Al judici els cinc processats es van desvincular de la droga localitzada pels Mossos d'Esquadra. El propietari de l'immoble va assegurar que el tenia rellogat i que no hi anava quasi mai, un home que vivia al garatge només es va responsabilitzar de tres plantes i els tres homes a qui la policia va enxampar amb un paquet amb cocaïna van dir que un home els hi va prometre diners per moure la bossa però no sabien què hi havia al seu interior.

La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona no dona credibilitat a les excuses dels homes i els ha condemnat a tots cinc, tot i que estableix diferents graus de vinculació amb la droga.

Segons recull la sentència, tres dels processats es van limitar a anar a la casa a recollir un paquet amb 192,21 grams de cocaïna. Va ser el 6 d'octubre del 2015, durant les tasques de vigilància que feien els Mossos d'Esquadra a l'immoble, els van veure arribar plegats en un vehicle. Mentre un es quedava amb actitud vigilant al cotxe, els altres dos van entrar a la casa i van tornar a sortir amb el paquet, que van ocultar al motor del vehicle. El preu de la droga al mercat negre hauria estat de 11.421,12 euros.

El tribunal conclou, però, que no es pot relacionar aquests tres processats amb la plantació de marihuana, el laboratori per produir metamfetamina i la resta de droga trobada a la casa durant l'escorcoll del mateix dia al vespre.

Per això, condemna Warren Jefferry Lamir i Luis Ferney Mosquera a 3 anys i 2 mesos de presó i a pagar una multa de 12.000 euros com a autors d'un delicte contra la salut pública. La pena imposada a l'altre processat, Juan Manuel Arbelaez, és més alta perquè és reincident. El condemnen a 4 anys i 7 mesos de presó i a pagar 23.000 euros de multa.

Quan els mossos van fer l'entrada i registre, van trobar a l'immoble un altre dels processats, Souleymane Kante, que feia de vigilant. La sentència conclou que ell i el propietari de la casa, Alberto Caler, es van posar d'acord per al cultiu de marihuana, vigilar i processar la droga i posar-la en circulació.

"A tots dos se'ls hi poden imputar totes les accions delictives restants relacionades amb el tràfic de droga, tant la plantació de marihuana, com la tinença de 422 grams purs de cocaïna, com la possessió d'útils amb els quals muntar un laboratori per al tractament de substàncies estupefaents", exposa la sentència. A més, també condemnen l'amo de la casa per tenir la llum punxada.

El tribunal imposa a Kante i Caler 5 anys i 2 mesos de presó i una multa de 250.000 euros per un delicte contra la salut pública. A més, Caler també haurà de fer front a una alta multa de 900 euros per punxar el subministrament elèctric. Segons recull la sentència, al vigilant de la casa l'expulsaran del país tan bon punt compleixi 3 anys i mig de presó. No podrà tornar durant un termini de 10 anys.

La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.