Olot explica la diversitat de creences amb una exposició al Museu dels Sants

És l'activitat central d'un projecte educatiu pioner a Catalunya amb xerrades i formació

L'exposició “Creences i religions. Llibertat, diversitat i conflicte” és l'activitat central d'un projecte destinat a reflexionar sobre la diversitat de creences i que respon a una línia de treball al voltant dels drets civils, entesos com la igualtat de dret a la diferència. La voluntat de l’Ajuntament d’Olot amb el suport de diferents institucions és treballar en favor de la no discriminació per qualsevol motiu i, per tant, per al compliment dels drets civils. La mostra s'ha presentat aquest divendres al Museu dels Sants i inclou una selecció d'objectes i audiovisuals per il·lustrar aquesta diversitat així com algunes de les problemàtiques. S'inaugurarà aquest dissabte i es podrà veure fins al 28 de gener del 2018. Després itinerarà per diferents ciutats de Catalunya.
 
La mostra parteix de la idea que les creences són quelcom inherent a l'ésser humà i que hi ha moltes maneres de "creure". De fet, algunes d'aquestes formes estan relacionades amb el valor, l'ètica, la ideologia però també en àmbits com l'esport, l'alimentació o la salut. Comissariada per Jordi Puig, s'estructura en tres àmbits i inclou textos, entrevistes a testimonis i peces d'art.

El primer apart està dedicat a Silencis i fa referència a totes aquelles creences que no són religions, com ara supersticions, pseudociència o paramedicina. Entre els objectes exposats en aquest apartat hi ha un amulet egipci, una mà de Fàtima o una baralla de cartes del Tarot.

El segon apartat és el de les Paraules, on s'engloben les religions antigues fins a les més modernes. Per il·lustrar-ho, es mostren objectes com ara una cabreta ritual de la cultura ibera o un escultura de Buda del segle XVII, entre d'altres.

El tercer i últim apartat és el dels Crits, on es reflexiona sobre els conflictes originats al voltant de les religions. "Darrere les religions hi trobem odi però també por, compromís i esperança; les religions promouen el diàleg interreligiós i la cultura de la pau", es diu a la mostra.

A banda de la mostra, que està previst que viatgi a altres ciutats del territori, també s'ha editat un catàleg amb articles d’especialistes en diversitat de creences i religions que reflexionen sobre temes tan diversos com la religió en l’era del consum, la laïcitat, el feminisme en les religions o la postveritat, entre d’altres.

Una trentena de propostes

La mostra és l'eix central d'un itinerari d'activitats culturals dedicada a la llibertat de creences. Inclou un trentena de propostes, entre les quals hi ha xerrades, espectacles de música i arts escèniques, taules rodones o activitats per a joves i infants, entre d’altres.

Per això, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Institut de Cultura d’Olot van començar l’any passat a treballar plegats en aquest sentit. La idea és tractar cada any un dret civil en concret. El 2016 va ser el dret a la diversitat sexual i de gènere i, aquest 2017, és el dret a la diversitat de creences.

També es porten a terme unes formacions als claustres de professors de les escoles i instituts olotins per facilitar-los la gestió de la diversitat als seus centres. Tot plegat està impulsat per l’Institut de Cultura d’Olot, el Museu dels Sants, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Direcció General d’Afers religiosos de la Generalitat, i compta amb la col·laboració del Grup de Diàleg Interreligiós d’Olot.