Detecten un focus de foc bacterià en una finca de pereres a Santa Coloma de Farners

Agricultura arrencarà i incinerarà els arbres afectats

El Laboratori d'Agricultura i Sanitat Vegetal de Catalunya ha detectat un focus de foc bacterià en una finca de pereres de Santa Coloma de Farners. En total, la plaga ha afectat una superfície de 14.30 hectàrees. Ara i tal i com estableix el protocol de prevenció, el Departament d'Agricultura arrencarà i incinerarà tots els arbres malalts per evitar-ne la propagació. A més, s'ha establert una zona de seguretat d'un quilòmetre al voltant del focus. En aquestes plantacions de peres, pomes i vivers s'estan prenent mostres per determinar si hi ha més afectacions. D'altra banda, s'ha immobilitzat les arnes d'abelles en un radi de tres quilòmetres perquè les ferides provocades per aquests insectes durant la pol·linització són una via ràpida de transmissió de la malaltia.
 
El foc bacterià és una plaga provocada per un bacteri (Erwinia amylovora) que ataca les plantes (tot i que no afecta a les persones), especialment als arbres fruiters. Està present a la majoria de països europeus. Catalunya es considera zona protegida (és a dir, lliure del bacteri) excepte en cinc comarques de la demarcació de Lleida, a les quals ara s'hi suma la plantació de Santa Coloma de Farners. El focus detectat implicarà la destrucció i incineració dels arbres afectats i la creació d'una zona de seguretat de la qual s'estan prenent mostres.

Les primeres infeccions solen aparèixer a la primavera i es propaga molt ràpidament a través de les ferides provocades per les abelles al pol·linitzar les flors o per gelades i pedregades, ja que no es disposen de productes fitosanitaris curatius

Els danys causats poden ser molt greus, ja que, especialment en perera, el foc bacterià pot produir la mort de la planta afectada en un període molt curt de temps.

Controls anuals

El Servei de Sanitat Vegetal del DARP realitza anualment àmplies prospeccions a tot el territori per a detectar aquesta plaga, que enguany es van iniciar el passat mes de maig. En aquesta tasca compta amb la col·laboració dels tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal i de la Universitat de Girona (UdG).

A Catalunya, els primers focus d’aquesta plaga van ser detectats a la comarca del Segrià els anys 1998 i 1999. El 2003 i el 2006 es van detectar focus a la comarca de la Cerdanya, el 2007 a la del Gironès i des del 2013 diversos focus a la demarcació de Lleida, cosa que va provocar la sortida de la zona protegida de 5 comarques (Segrià, Noguera, Garrigues, Urgell i Pla d’Urgell).

El 2013 es va produir un focus al municipi de Torroella de Montgrí, a Girona. Des de llavors, no s’havia detectat cap nou focus a la demarcació. Per això, passats dos anys, el focus es va considerar totalment eradicat.