La Fundació Mascort celebra el desè aniversari amb una gran exposició

Seran 140 peces, la majoria inèdites

La Fundació Privada Mascort celebra el seu desè aniversari amb una exposició a la Casa Galibern de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) amb algunes de les "joies" de la col·lecció que durant anys ha adquirit el propietari. La gran majoria no s'havien mostrat mai al públic i algunes són fins i tot difícils de trobar en museus perquè són "úniques". Entre les 140 peces que s'exposen, destaca un planell de Paris del segle XVIII de grans dimensions, una peça d'orfebreria amb forma de lleó del XIV utilitzat com a amulet infantil o una caixa amatòria catalana de l'edat mitjana. La mostra, titulada "Peces escollides. La selecció del col·leccionista", inclou peces d'orfebreria, ceràmica, pintura, dibuixos, gravats, mapes i armes, entre d'altres, i es pot visitar fins al 15 d'octubre.
 
La mostra inclou una selecció d'obres que Ramon Mascort, advocat de professió i empresari, ha adquirit durant dècades segons les seves preferències estètiques i, segons ha admès ell mateix, motivat per l"amor cap a unes peces que li transmeten bellesa i història". La gran majoria de les peces exposades no s'han mostrat mai al públic i per tant és una bona oportunitat per veure-les. La comissària, Rosa Creixell, ha subratllat que la col·lecció de la Fundació Privada Mascort té una gran potència sobretot en la cronologia dels segles XV i XVI, ja que són peces difícils de trobar, i que tot sovint rep peticions de museus, com ara del Prado de Madrid, interessades en mostrar-les.

'Peces escollides. La selecció del col·leccionista' és una exposició amb ordre cronològic que ocupa un total de vuit sales de l'edifici d'estil colonial de la Casa Galibern, seu de la fundació. La peça més antiga que s'hi pot veure és un casc corinti en bronze de la Grècia de l'any 650 a.C, si bé també hi ha el fragment d'un Hèrcules esculpit en marbre del segle I i II d.C d'època romana. Entre les rareses, hi ha dos especiers dels segles XVI i XVII amb forma de torreta on s'emmagatzemava el pebre o la sal; una figura de bronze amb forma de lleó que s'usava com a amulet infantil per espantar els mals esperits així com un caixa d'olors del segle XVIII que aparentment sembla un llibre.

Un planell de París de grans dimensions

La peça més espectacular per les seves dimensions és un planell a vista d'ocell de la ciutat de París. Es tracta d'un gravat format per 20 peces que ocupen més de quatre metres quadrats en el seu conjunt. Va ser un encàrrec de Michel-Étienne Turgot, funcionari del rei Lluís XV, l'any 1734 amb l'objectiu de detallar tots els monuments i edificis emblemàtics de la ciutat. És una peça gairebé única que destaca per la minuciositat dels edificis i monuments, si bé no està fet a escala real. De fet, per evitar que fos mes gros, es va decidir excloure els barris de la perifèria i per tant només recull la part cèntrica de la ciutat, segons explica la comissària.

I entre la documentació exposada, figura una carta reial de Ferran II el Catòlic que va escriure l juliol del 1510 on ordena que es paguin els serveis a Miquel Falcó, veí de Barcelona i encarregat de guardar els lleons i altres animals ferotges a la ciutat. La mostra es completa amb altres peces, com ara dues pistoles de Ripoll d'inicis del segle XVII fetes de fusta, ferro i argent. L'exposició es podrà veure fins al 15 d'octubre.

100.000 visitants en deu anys

Des que la fundació va obrir portes a Torroella de Montgrí, han rebut un total de 100.000 visitants (a raó de 10.000 per any). S'han fet catorze exposicions de fotografia, ceràmica, mobles i pintura. Des de la fundació, s'han fet 31 col·laboracions amb altres institucions i s'han organitzat 7 exposicions en altres espais, al marge de conferències i un total de 18 publicacions. Les visites són sempre gratuïtes i les publicacions es tiren endavant sense cap subvenció ni ajut.

Ramon Mascort ha explicat que el seu principal objectiu és donar a conèixer aquest fons i seguir avançant en l'estudi i anàlisi de les peces de la col·lecció. Pel que fa a les instal·lacions, enguany s'ha instal·lat un ascensor i s'han posat rampes a l'entrada per facilitar la mobilitat. De cara a l'any vinent, està previst seguir rehabilitant l'edifici i convertir la segona planta en un espai per a activitats culturals.