Extrauran uns 150 pilars de fusta del poblat neolític de la Draga de Banyoles

Els treballs començaran aquesta setmana fins al juliol

Aquesta setmana ha començat una nova campanya d'excavacions al jaciment neolític de La Draga a Banyoles. Enguany, els treballs tindran una durada d'uns dos mesos i se centraran en l’anomenat sector A, a prop d’on es van iniciar les excavacions al jaciment. D'aquesta manera, es continuaran els treballs que es van fer els anys 2013 i 2016. Les tasques d'enguany se centraran en la documentació i extracció dels pilars de fusta que formaven part de les cabanes i altres construccions. Concretament, es preveu l’extracció d'uns 150 pilars de fusta. Simultàniament, es durà terme l’estudi i l’anàlisi d’aquests elements, de gran importància per entendre com era l'organització dels poblat.
 
Tots aquests pilars seran mostrejats per poder identificar-ne el tipus d’arbre emprat, com va ser talat, la seva edat i d’altres característiques, com ara la seva determinació genètica. Tot això basant-se en l'anàlisi d’ADN.

En aquesta campanya, es preveu la participació d’una cinquantena de persones, que col·laboraran en les diverses tasques. Tot i que provenen majoritàriament de diversos punts de la geografia catalana, motivats en gran mesura per la participació d’alumnes del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), també hi haurà participants d’altres universitats de l’Estat i d’Europa.

Durant el període d’excavació, s'organitzaran sis jornades de portes obertes a la tarda (20, 22, 27, 29 de juny i 4 i 6 de juliol) per mostrar la feina dels arqueòlegs. També es faran dos dies de “neolítics a la fresca” (1 i 15 de juliol), per donar a conèixer alguns dels darrers avenços més significatius de la recerca. Així mateix, també es faran visites guiades els dissabtes i diumenges al Parc Neolític de La Draga oferirà els dissabtes i demostracions d'activitats neolítiques el primer diumenge de mes.

Una exposició a Barcelona

Aquest serà un any molt rellevant pel jaciment. A banda de completar les excavacions al sector A, també s'acabarà el projecte quadriennal finançat pel Departament de Cultura i es farà la incoació de l'expedient per a la declaració del jaciment com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) per part de la Generalitat. A més, aquesta tardor s’inaugurarà una gran exposició monogràfica de La Draga al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona que se suma al gran impacte científic i a la projecció internacional que ha assolit el jaciment en els últims anys. Un poblat neolític que, a més, any rere any va augmentant el nombre de visitants.

Des de l’any 2008, la UAB, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i el Consell Superior d’Investigacions Científiques porten a terme un projecte de recerca al voltant del jaciment. La intervenció conjunta d’aquestes institucions permet un apropament més complert d'aquest singular jaciment, ja sigui des de la recerca, la formació de nous investigadors, la conservació de les restes i fins a la difusió de les dades.

Un poblat de fa 7.300 anys

Aquest poblat neolític es troba situat a la vora oriental de l’estany de Banyoles. Es va descobrir l’any 1990 arran d'unes obres i des de llavors s’hi duen a terme excavacions sota la coordinació del Museu Arqueològic de Banyoles.

Aquest poblat prehistòric destaca per seu un dels primers indrets on les societats pageses neolítiques es van establir al nord-est de la Península Ibèrica, ara fa uns 7.300 anys. Aquests grups van transformar l’espai que els envoltava per tal de desenvolupar les pràctiques agrícoles i ramaderes necessàries per a la seva subsistència. El tret més singular del jaciment és la conservació d’elements elaborats en fusta i d’altres matèries orgàniques gràcies al fang que les envolta a sota terra. Aquest fet és excepcional en el cas de restes tant antigues que permet comprendre millor les primeres societats agràries de la Mediterrània occidental.