Matabosch: ''No sé si l'any vinent hi haurà Festival del Circ a Figueres''

El promotor diu que el futur del certamen està en el ''aire''

El Festival del Circ de Figueres no té 100% garantida la seva continuïtat a la ciutat. Així ho ha confessat el seu promotor aquest matí. Genís Matabosch assegura que fa uns mesos diverses formacions –entre les quals hi havia el govern de PDeCAT- defensaven la creació d'un museu dedicat a aquesta disciplina i que ara han canviat de posicionament. El promotor fa temps que vincula aquest equipament al manteniment del certamen. Amb el trencament del pacte amb el PSC, diu, tot va canviar i ara, ha dit, la relació "s'ha refredat". Per Matabosch, calen "garanties" i, tot i que és conscient de la situació política i la minoria que ostenta el govern, afirma que a hores d'ara no pot assegurar si al 2018 hi haurà una nova edició, la setena.

L'alcaldessa, Marta Felip, li ha demanat "confiança" i ha recordat que necessiten el suport de la resta de formacions que conformen el consistori per tirar-ho endavant. "El nostre compromís hi és i farem tot el possible perquè el festival se celebri l'any vinent", ha remarcat. Malgrat això, ha explicat que no poden signar un conveni de cares al 2018 i que la seva voluntat és que als propers pressupostos hi hagi una partida per fer-ho possible. En aquest sentit, li ha demanat al promotor un exercici de "fe" i que treballo en la propera edició tot i que encara no hi hagi cap més compromís que el verbal.

Fi del conveni i concurs públic

El conveni a quatre anys que es va signar amb el certamen s'ha acabat aquesta edició i, a partir d'ara, el Govern municipal preveia convocar un concurs públic per programar tots els festivals estratègics de la ciutat, entre els quals s'hi inclou el del circ. Malgrat això, Felip ha insistit que es tracta d'un aspecte tècnic però que la voluntat hi és i que si no s'arriba a temps, es tramitarà via conveni anual.

Matabosch, però, ha assegurat que l'escenari actual és de prudència i que caldrà veure a partir d'ara quina relació estableix el festival amb la ciutat. "Hem estat molt feliços aquests sis anys. A partir d'ara nosaltres seguirem estimant la ciutat i fent feliços els espectadors però veurem de quina manera, com i a on això es pot fer", ha remarcat.

Un esdeveniment "consolidat"

Les declaracions les han fet en el marc de la presentació de l'estudi d'impacte econòmic del festival. La consultoria Baldrick i Munitz estima que la passada edició va generar un impacte d'1,4 MEUR. Això significa que per cada euro invertit per l'Ajuntament, hi ha hagut un retorn a la ciutat de 10,44 euros. I és que, amb un pressupost de 699.381,27 euros, el certamen assumeix el 86% del "risc" econòmic de la seva celebració.

L'estudi també conclou que les 31.473 persones que han assistit a la darrera edició s'han gastat 24,50 euros de mitjana a la ciutat i que un 83,5% dels enquestats manifesta que hi acudeix per la "programació dels espectacles". Una dada que, segons els seus promotors, evidencia la projecció de l'esdeveniment.

Pel què fa a la procedència, l'informe estableix que el 55% dels espectadors que hi assisteixen venen d'altres poblacions de les comarques gironines i que un 13% ho fa des d'altres punts del país i de l'estranger. A més, la darrera edició del festival va generar unes 2.000 pernoctacions a la ciutat.

D'altra banda, l'estudi estima que l'impacte econòmic que ha tingut en els mitjans de comunicació se situa en els 203.570.,64 euros. El responsable de l'àrea de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, David Carvajal, ha assegurat que les dades demostren que el certamen està totalment "consolidat". Així ho mostren les xifres d'enguany, similars a les registrades l'any 2016. En aquest sentit, ha explicat que en relació a la primera edició que es va estudiar (l'any 2014), s'ha experimentat un creixement en la despesa per persona del 20,16%, un augment en el nombre d'espectadors d'un 11.82% i un 16,8% més d'impacte econòmic a la ciutat. De fet, fa tres anys, l'estudi va xifrar l'impacte en 1,2 MEUR.

Durant els darrers sis anys, el festival ha tingut un total de 158.019 espectadors i ha ofert 81 representacions de la mà de 439 artistes procedents de 78 països.

  • Marta Felip intenta tranquil·liizar Matabosch
  • Genís Matabosch mostra la seva preocupació