Detecten set casos de cardiopaties a joves del Pla de l'Estany des del 2010

S'han fet electrocardiogrames a 1.626 alumnes de segon d'ESO

L'estudi per detectar patologies cardíaques entre els adolescents del Pla de l'Estany iniciat l'any 2010 ha permès diagnosticar un total de set casos que actualment estan sota control mèdic a l'Hospital Josep Trueta. Des de llavors, aquesta investigació de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) ha permès fer electrocardiogrames a 1.626 alumnes de segon d'ESO dels quatre instituts que hi ha a Banyoles.

Es tracta d'una prova molt senzilla que permet identificar de forma precoç símptomes i alteracions causades per malalties cardíaques que poden provocar arrítmies, pèrdues sobtades del coneixement o fins i tot mort sobtada.

El que es vol és conscienciar a la població de la importància de fer-se aquesta prova i poder així prevenir problemes de salut. La participació en l'estudi és voluntari, requereix el consentiment dels pares i recull també els antecedents familiars. En aquests set anys, la participació ha estat del 78,6% dels joves.

Inicis i objectius

L'estudi amb electrocardiogrames a Banyoles va néixer el 2010 amb el propòsit d’identificar precoçment la presència de símptomes i alteracions electrocardiogràfiques en una població de joves d'entre 13 i 15 anys. "Ens interessa molt detectar aquests casos perquè són malalties que podem tractar i controlar força bé però que primer cal conèixer", ha afirmat el cap de Cardiologia de l'hospital Trueta, Ramon Brugada, que és qui lidera el projecte juntament amb el seu germà i cap d'Arrítmies de l'hospital Sant Joan de Deu, Josep Brugada.

Aquesta detecció precoç es fa amb una eina molt senzilla com és un electrocardiograma. Permet veure per exemple si un cor és més gruixut del compte –es podria tractar d'una miocàrdia hipertròfica que és una malaltia hereditària-, si hi ha algun problema elèctric o si el jove té un "cor d'atleta" que és com es coneixen aquells casos de persones que tenen un batec més lent per l'esforç físic i l'entrenament.

Un total de 7 cardiopaties diagnosticades

Entre els 1.626 alumnes a qui se'ls ha fet aquesta prova des del 2010, es van detectar 39 casos amb "anormalitats sospitoses" de patologia estructural o alteracions del ritme cardíac. Després de fer-los més proves complementàries, es van diagnosticar set casos amb una patologia cardiovascular. Entre ells, hi ha el d'un jove a qui van detectar una connexió extra al cor i que després d'una intervenció senzilla a Barcelona es va poder curar i ara fa vida normal. "Aquest curtcircuit elèctric podria haver-li comportat més endavant problemes de palpitacions o cansament però ara ja fa vida normal", ha detallat Brugada que ha subratllat la importància de la prevenció.

Un dels objectius d'aquest estudi és precisament el de conscienciar a la població de totes les edats perquè es faci aquesta prova, inventada fa més 100 anys, però que encara ofereix una informació molt valuosa. Brugada aconsella fer-se un electrocardiograma cada tres anys i, en el cas dels esportistes, amb major freqüència.

Aquest projecte pilot compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Banyoles, el Departament d'Ensenyament i els professionals sanitaris del Centre d'Atenció Primària (CAP) que, desinteressadament, s'encarreguen de fer les proves. Els seus impulsors voldrien que s'estengués a tot el territori i que fossin les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) les que ho lideressin. El metge de família hauria de valorar els resultats i en cas de detectar alguna anomalia, consultar-ho amb un cardiòleg.

Segons Brugada, durant aquests set anys s'ha vist com estadísticament la "prevalença d'aquestes malalties és baixa però no treu que és important seguir fent el control a totes edats, perquè és una eina que pràcticament no costa cap diner". Aquests set casos detectats representen el 0,43% del total de la població estudiada i un 17,94% dels pacients que presentaven un electrocardiograma anormal.

Els investigadors continuaran endavant amb l'estudi, que permet recollir dades com ara dels antecedents familiars, per posteriorment analitzar tots els resultats. Aquest projecte s'ha presentat al darrer Congrés de la Societat Catalana de Cardiologia que es va fer a finals de maig. També es presentarà al pròxim Congrés Europeu de Cardiologia que es farà a Barcelona del 26 al 30 d'agost.

Les proves d'enguany a l'institut Pere Alsius de Banyoles es van començar a fer el 5 de juny passat i s'acabaran aquest dimecres. Els altres instituts participants són el Pla de l'Estany, el Josep Brugulat i el centre educatiu Casa Nostra. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha subratllat la vàlua d'aquest estudi a nivell de prevenció i ha agraït la feina que fa tot el personal que hi participa.