Injecció de 4,4 MEUR per al nou Museu d'Art de Girona

Estarà situat a la Casa Pastors

El futur Museu d'Art [Modern i Contemporani] de Girona podria ser una realitat l'any 2020, si es compleixen els terminis que hi ha ara sobre la taula. Les tres administracions han signat aquest divendres l'acord definitiu per impulsar el projecte, que especifica que aportaran 4,4 MEUR en quatre anys.

La Diputació de Girona aporta 2 MEUR en subvenció directa. El Govern 1,2 també d'aportació directa i 800.000 euros més provindran de l'impost de successions pagat pel el fons Santos Torroella i serviran per comprar obra. L'Ajuntament de Girona hi destinarà 1,2 MEUR més.

La prioritat ara és engegar el procés per tenir el projecte per reconvertir la Casa Pastors, que havia acollit l'Audiència de Girona, en "un espai museístic, innovador i diferent", ha explicat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Per això, preveuen que divendres vinent surti ja la convocatòria del concurs d'idees per a la redacció del projecte.

El concurs públic per triar l'equip d'arquitectes es farà a través de la delegació del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a Girona. Els participants hauran de presentar un projecte bàsic que ordeni els programa funcional i resolgui què s'ha de fer a l'edifici per adequar-lo a les funcions de museu. "Volem que molts arquitectes participin i aportin idees innovadores", ha afirmat Madrenas.

La intenció és tenir el projecte redactat a finals d'aquest any, fer l'aprovació i que les obres comencin a finals del 2018. "És el calendari que tenim plantejat però l'hem de dir amb cautela perquè sempre poden sorgir imprevistos", ha dit l'alcaldessa.

La col·lecció d'art de Rafael Santos Torroella serà la base de l'exposició permanent de la Casa Pastors. Madrenas ha destacat que, al final, s'han reduït molt les xifres inicialment plantejades per a la compra del fons. Actualment, a l'ajuntament li queden per pagar 200.000 euros. En total, Madrenas calcula que invertiran en l'adquisició del fons i la remodelació de la Casa Pastors uns 4 MEUR, i la major part ja està pagada.

Buit en el discurs

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha ressaltat que es tracta d'un acord "extraordinari" perquè Girona jugarà un paper molt important per articular el relat vinculat a l'art contemporani. "És una mancança, tenim un discurs incomplet que ara començarem a construir", ha afirmat el conseller. A més, també ressalta que servirà per complir amb la idea noucentista de construir la cultura a nivell de país, més enllà de la capital.

Segons Vila, el futur museu ha de jugar un paper clau dins el panorama museístic català amb vincles forts amb el MNAC i el MACBA però, també, ha de situar-se com una proposta capdavantera a nivell internacional,

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha recordat que, arran del futur museu, estan elaborant un pla per vincular totes les propostes museístiques de la ciutat i tenir una gestió conjunta.