La víctima del crim de Tots Sants va ser rematada amb dos trets quan ja era a terra

Vuit dels deu impactes de bala van afectar òrgans vitals

La víctima del crim del dia de Tots Sants del 2013 als afores del cementiri de Figueres (Alt Empordà) va rebre una ràfega de deu trets. Segons els forenses, vuit dels impactes de bala eren mortals de necessitat, van impactar directament al pit i van afectar centres vitals com el cor, el pulmó, la tràquea i l'esòfag.

En el seu informe, els forenses han definit la trajectòria de les bales. Segons han detallat aquest dimecres al judici que es fa amb jurat popular a l'Audiència de Girona, el recorregut dels impactes són compatibles amb què la víctima rebés una primera ràfega de vuit trets. Set van impactar al pit i un a la cama. Després, quan la víctima estava estesa a terra, creuen que l'atacant es va moure fins a l'alçada dels peus de l'home i li va engegar dos trets més.

Els forenses sostenen que els trets es van disparar a mitja distància perquè, tot i que els orificis d'entrada no tenien el que s'anomena tatuatge (marques causades a la pell pels gasos que desprèn una pistola) sí que tenien unes marques de contusió que desapareixen quan es dispara a llarga distància. Això implica que l'atacant estava a una distància de més de 60 centímetres i menys d'un metre i mig.

La víctima també tenia unes ferides lleus al coll. Els forenses conclouen que són compatibles amb la primera baralla que, segons alguns testimonis, va tenir la víctima amb un grup de persones amb qui es va enfrontar a dins el cementiri. "Són compatibles amb què el subjectessin pel coll", han indicat.

Aquest dimecres al matí també han declarat els perits que han analitzat si el consum de drogues va poder afectar les capacitats volitives i cognitives del suposat autor material del crim. Els forenses ressalten que hi ha historial de dependència a les drogues, en concret marihuana, cocaïna fumada i esnifada i heroïna fumada. Tot i això, els forenses que el van visitar el mateix dia del crim exposen que no tenia símptomes d'ingesta de drogues i que el mateix acusat va referir que només havia fumat marihuana el dia abans. Per aquest motiu, sostenen que no tenia les capacitats afectades per un consum directe de drogues. "No té cap malaltia mental i sabia perfectament el que feia", han ressaltat.

Segons el mateix acusat va explicar als forenses, havia perpetrat el crim en defensa pròpia perquè el seu clan se sentia amenaçat pel de la víctima per un conflicte provocat per un afer sentimental.

Dos acusats s'enfronten a 23 anys de presó cadascun per assassinat i tinença il·lícita d'armes. Un, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan' com a autor material del crim. L'altre, el seu oncle, Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux' com a coautor perquè les acusacions sostenen que els dos es van posar d'acord per matar la víctima i que li va passar l'arma del crim al seu germà, perquè pogués obrir foc contra l'altre home.

El judici continuarà aquest dimecres a la tarda amb la declaració dels dos acusats. Posaran punt final a la prova testifical. Dijous al matí hi haurà el tràmit de conclusions i informes i a la tarda entregaran l'objecte del veredicte als membres del jurat popular, que es retiraran a deliberar.