Troben setze fosses de tines per guardar oli al jaciment de Vilauba de Camós

Els treballs van començar a mitjans de maig

Les excavacions al jaciment de de la vil·la romana de Vilauba a Camós (Pla de l'Estany) han deixat al descobert setze forats al terra amb forma circular (fosses) on antigament es dipositaven les tines de ceràmica per guardar l'oli. Els arqueòlegs també han trobat restes d'un forn i dues petites basses per a la decantació de l'argila excavades al subsòl que s'utilitzaven per fabricar ceràmica per al consum propi. Els treballs, que van començar a mitjans de maig i han acabat aquest divendres, han permès completar l'excavació del sector més al nord de l'àrea termal associada a l'edificació principal. Aquesta part data del segle V-VII d.C., un dels períodes més recents d'un jaciment que es remunta als segles II-I a.C. Precisament aquesta continuïtat en la història és el que fan que sigui un jaciment molt especial, segons ha subratllat un dels responsables, Pere Castanyer. De cara els pròxims anys, es treballarà en la museïtzació i a partir d'aquest estiu s'incorporarà tecnologia 3D per transportar el visitant a aquella època de forma virtual.
 
La zona que s'ha excavat aquest any estava tapada per la carretera de Pujarnol GI-524 que dividia en dos el jaciment fins que l'any 2013 es va fer el desviament del traçat. Això ha permès, des de llavors, seguir descobrint els terrenys de l'antiga vil·la romana de Vilauba. Els treballs d'aquesta nova campanya han servit per documentar diverses restes i estructures que han aparegut al subsòl. A l'espera dels resultats definitius, s'estima que pertanyen a un període situat entre el V i VII d.C, el que seria l'última etapa d'ocupació.

"Sabem que en el segle IV i V d.C hi havia una zona artesanal de ceràmica; hem trobat restes d'un forn, dues petites basses per a la decantació de l'argila, delimitades per teules planes i forats per treure la matèria prima", ha detallat el director del jaciment, Pere Castanyer, durant una visita aquest divendres. Aquesta etapa s'acabaria a mitjans del segle V, quan s'entra en un període de decadència i s'inicia l'última fase d'ocupació, que va de finals del segle V fins al VII d.C.

A més a més, en la campanya d'enguany s'han trobat amb un fet que no s'esperaven. L'aparició de quatre fileres amb forats de diferent fondària –un total de setze- els ha confirmat que aquestes estructures en negatiu al terra no eren sitges per al gra com es creia fins ara sinó cavitats per posar-hi les doles o grans tines de terrissa on antigament es guardava l'oli. Els arqueòlegs creuen que a aquesta zona hi havia un antic celler, molt a prop de la premsa d'oli que el 1983 ja va aparèixer a l'altra banda de la carretera i que datava del segle VI-VII d.C.

D'altra banda, també han aparegut algunes restes de ceràmica, com ara una llàntia de procedència africana sencera, fragments d'àmfores i ceràmiques de cuina.

Tot aquest material, especialment les fosses, permetran obtenir informació molt valuosa, com ara el volum de producció d'oli i vi de la zona. També s'han fet estudis per conèixer l'entorn del jaciment i l'evolució del paisatge des de l'època romana fins a l'actualitat i poder avaluar així l'impacte que va tenir l'antiga vil·la de 'Villa Alba'. Concretament, s'han fet diferents sondejos sedimentològics a la zona dels aiguamolls de la Puda i també en l’estudi de perfils geoarqueològics al mateix entorn de Vilauba.

Excavacions des del 1978

La recerca arqueològica va començar l'any 1978 i des de llavors s'han excavat més de 2.000 metres quadrats. Amb els treballs d'enguany, es completa l'últim sector més al nord que quedava pendent i el gruix més important del jaciment, si bé encara quedaran zones per explorar dels voltants. "Durant tots aquests anys s'ha pogut treballar amb calma; el nivell de coneixement que tenim del jaciment és molt elevat i exhaustiu i ha arribat el moment de que arribi a tothom", ha afegit Castanyer.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch, ha recordat que tota aquesta feina d'investigació continuada s'ha fet gràcies al suport dels diferents institucions copropietàries del jaciment –els ajuntaments de Camós, Porqueres i Banyoles-, el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles) i la Diputació de Girona, juntament amb l'aportació del servei d'arqueologia de la Generalitat en l'àmbit de la recerca.

Cada any es destinaven uns 38.500 euros a les excavacions del jaciment i a partir de l'any vinent, segons ha assenyalat Bosch, bona part dels recursos se centraran en els treballs de museïtzació. A més a més, properament s'iniciaran els tràmits per reconèixer-lo Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de jaciment arqueològic.

En l'àmbit de la difusió, s'ha incoporat tecnologia 3D en unes visites guiades que començaran a partir d'aquest estiu. A través d'unes ulleres i unes tauletes, el visitant podrà fer una visita virtual d'alguns dels sectors i veure una reconstrucció dels diferents espais de l'antiga vil·la romana. L'empresa encarregada d'aportar la tecnologia és Virtus Màgic. Es preveu que hi hagi uns 15 punts. De moment, però, n'hi ha uns cinc de disponibles.