La 10ena edició de FITAG tanca amb 2.000 espectadors menys que l'any passat

Martí Peraferrer li resta importància i assegura que així el festival s'ha 'normalitzat'

La 10a edició del FITAG va abaixar ahir el teló després d'oferir durant cinc dies representacions de dinou companyies de teatre amateur. Fins la darrera edició les entrades eren gratuïtes però enguany s'ha hagut de pagar per algunes espectacles. Aquest fet ha contribuït que en aquesta edició l'afluència de gent hagi estat menor. Unes sis mil persones han passat pel festival, dues mil menys que en l'edició passada que es va arribar als 9.000 espectadors.

Tot i això, l'actor i director del Festival, Martí Peraferrer, ha valorat positivament aquesta edició de 'transició', ja que segons ha explicat, d'aquesta manera el festival s'ha 'normalitzat'.

Segons Peraferrer en les passades edicions hi va haver un 'boom' de persones que passaven pel festival, i el fet de ser gratuït ocasionava moltes cues. Enguany, alguns espectacles han estat de pagament (fins als 4 euros), i això comporta, des del seu punt de vista, que els espectadors triïn a consciència quina obra van a veure, i que es pugui assistir a la representació sense haver de fer cues, ja que les entrades s'han pogut comprar anticipades.

Grups locals i internacionals

La majoria dels grups que han actuat al FITAG d'aquest any provenen de les comarques gironines i és que nou de les dinou companyies són de la demarcació. El festival també ha comptat amb dues actuacions d'àmbit estatal: d'Alacant i de Cadis. Seguint la filosofia d'encabir grups amateurs internacionals, s'ha pogut veure a cinc grups que provenen d'Europa: Regne Unit, Rumania, França i dos d' Itàlia. Pel que fa a l'àmbit mundial, han arribat des de Mèxic, Puerto Rico i Israel.

A més, el director del Festival ha destacat que són molts els grups de diversos països que volen estar en la programació ja que el FITAG és un 'segell de qualitat'

Peraferrer ha destacat que l'obra 'estrella' d'aquesta edició ha estat 'L'estació final' una producció pròpia que s'ha representat en motiu del desè aniversari del festival. L'obra escrita i dirigida per Ramón Perera, està protagonitzada per més de quaranta actors provinents d'una selecció dels grups de teatre amateurs de les comarques gironines. A més, el nombre d'intèrprets augmenta fins a gairebé 80 ja que als actors, s'hi afegeixen els músics i cantants. Aquest espectacle ha volgut mostrar l'esperit del festival des del punt de vista dels actors, amb la finalitat d'explicar 'com perseguir els somnis, segons el director del FITAG.

El festival als municipis

A més d'actuar en diversos espais i ens els carrers de la ciutat de Girona, el FITAG ha arriba a més municipis, com més de diversos espais a la ciutat de Girona Fornells de la Selva, Hostalric o Anglès. Peraferrer ha destacat que en les pròximes edicions s'emfatitzarà en dur el festival a diferents poblacions perquè es pugui veure arreu i no només a la ciutat de Girona.

Una 'festa major del teatre' i una 'família'

Segons ha explicat Peraferrer, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, és una 'festa major del teatre' i alhora una reunió 'familiar'. Des del seu punt de vista, quan actors i directors de teatre s'introdueixen al FITAG ja no en poden sortir perquè queden 'enganxats.