La fundació guifi.net denuncia la Generalitat per traves en el desplegament d'Internet

L'entitat l'acusa d'aplicar taxes de forma "discrecional i arbitrària"

La Fundació guifi.net ha anunciat avui que ha procedit a denunciar al Departament de Territori i Sostenibilitat i la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat de Catalunya per l'aplicació de taxes de forma discrecional i arbitrària, fent inviable el desplegament de la Xarxa de telecomunicacions de Comuns. L’actuació de la Generalitat, mitjançant l’aplicació d’aquestes taxes, alenteix així l'arribada de la fibra òptica al territori, especialment en zones rurals, petits nuclis de població o polígons industrials, i beneficia els interessos de les grans empreses de telecomunicacions, que estan exemptes del pagament de les esmentades taxes, expliquen de la fundació.

L'entitat vol així evidenciar que una taxa com aquesta, "és clarament il·legal per desproporcionada i contrària a la competència. Des d'alguns sectors de l'administració pública, en comptes de treballar pel territori i la ciutadania, s'actua de forma que s'afavoreixen els interessos privats de grans empreses de telecomunicacions o les concessionàries a qui la Generalitat té externalitzada la gestió de les infraestructures públiques", apunten. Per aquesta raó la Fundació guifi.net presenta la denúncia a l'Autoritat Catalana de la Competència i espera que aquesta resolgui la qüestió amb celeritat i de forma que sigui favorable a la lliure competència en igualtat de condicions per al benefici de la millora de les telecomunicacions al país.

La taxa que motiva aquesta denúncia és d'aplicació anual i es calcula tenint en compte la distància en metres del recorregut del cable de fibra òptica que passa pel voral d'una carretera. L'import d'un sol any de la taxa supera el cost de la fibra i, per tant, multiplica "exageradament" el cost de qualsevol desplegament alternatiu que tingui per objectiu proporcionar servei al territori. En canvi, els grans operadors, que ja tenen els seus cables de fibra per la mateixa carretera i que només ofereixen servei a zones urbanes, no han de pagar la taxa. D'altra banda quan existeix fibra òptica de propietat de la Generalitat se'ns demana pagar a les concessionàries uns peatges alts i discriminatoris pel territori que només són viables en zones amb una important densitat de població.

L'interès de la Fundació guifi.net és desplegar xarxa de telecomunicacions de comuns per tal que hi hagi alternatives de qualitat en l'accés a Internet per a tothom de forma solidària i col·laborativa amb les administracions. "Aquesta actitud la mantindrem sempre, però quan es constata que tot esforç de col·laboració és inútil, des de la Fundació reaccionarem. Per això, presenta aquesta denúncia, ho fa públic i confia que la seva ràpida resolució serveixi de precedent de manera que aquestes situacions no es segueixin produïnt en un futur", asseguren.

Sobre la Fundació guifi.net

La Fundació guifi.net és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu principal l'arribada d'Internet a tothom a través d'una xarxa oberta, lliure i neutral com a bé comú, disponible per a qualsevol operador, incloent a petites empreses i professionals vinculats al territori. Amb aquest objectiu fa anys que promou el desplegament de xarxa de fibra òptica a Catalunya, la qual cosa requereix la col·laboració amb les diferents administracions públiques perquè són titulars dels dominis públics.