Lluís Llach i Miquel Martí i Pol seran honoris causa per la Universitat de Girona

També es distingirà a Narcís Comadira, Even Jan Baerends i Sovan Lek

El Consell de Govern de la Universitat de Girona ha aprovat atorgar el títol doctor honoris causa a Lluís Llach i a Miquel Martí i Pol (a títol pòstum) i fer-ho de manera conjunta.

Aquest màxim reconeixement acadèmic es fa a dues figures de les lletres i la cultura catalana per la qualitat artística de la seva obra i també els valors humans que representen ambdues personalitats.

L'acte d'entrega es farà entre els mesos de juny i setembre d'aquest any. D'altra banda, la universitat també atorgarà al llarg del 2018 tres distincions més al polifacètic Narcís Comadira (poeta, pintor, dramaturg, traductor o crític literari, entre d'altres) i a dos investigadors que han mantingut vincles amb la UdG: el químic Even Jan Baerends (especialista en química teòrica i computacional) i a l'ictiòleg Sovan Lek. La UdG ja ha atorgat fins al moment 24 títols d'honoris causa.

La directora de l'Escola de Doctorat, Elisabeth Pinart, ha repassat les trajectòries d'ambdós artistes i ha remarcat els vincles que han tingut sempre. "Es fa aquesta distinció conjuntament per l'estreta relació a nivell creatiu i personal entre el poeta i el compositor", ha argumentat. De Martí i Pol ha destacat la "qualitat artística" de la seva obra i la "dimensió social" de la seva trajectòria. Ara, amb aquest títol a nivell pòstum, la UdG vol donar "categoria acadèmica" a una obra que ja és coneguda àmpliament a nivell social.

Pel que fa al treball de Lluís Llach, Pinart ha recordat que ha estat més de 40 anys dedicat a la música i que ha compost fins a 200 cançons. La UdG el distingeix per la qualitat de la seva producció musical i poètica i pel seu "compromís ètic i social". La proposta, feta pel rector Sergi Bonet, s'ha aprovat per unanimitat.

A aquestes distincions, també se n'hi sumen tres més que ja compten amb el vistiplau del Consell de Govern. La UdG també investirà honoris causa el gironí Narcís Comadira, artista polifacètic: poeta, pintor, traductor, dramaturg, periodista i crític literari. La UdG pren també en consideració no només la seva trajectòria artística sinó també la vinculació amb la institució. De fet, tal i com ha apuntat Pinart, és autor del mural del vestíbul de la Facultat de Lletres. "Està considerat el millor poeta viu en llengua catalana i té una obra extensa i variada", ha subratllat.

També s'ha aprovat atorgar el títol a dos científics que han tingut un reconeixement internacional i que, a més, han estat vinculats amb grups de recerca de la UdG. Per una banda, el químic Even Jan Baerends (especialista en química teòrica i computacional) i, per altra banda, l'ictiòleg Sovan Lek, especialista en l'estudi dels peixos. Ambdós acumulen centenars de publicacions científiques.

En aquests tres casos, la cerimònia d'entrega del títol es farà al llarg del 2018. Fins ara, la UdG ja ha investit 24 doctors honoris causa, el màxim reconeixement acadèmic que busca enfortir la UdG com a universitat de referència en el seu entorn i també reconèixer i homenatjar persones rellevants que inspiren la institució. Entre els reconeguts, hi ha el xec Joan Roca, l'advocat Miquel Roca Junyent o el filòsof Raimon Panikkar. La UdG només ha distingit fins ara tres dones: la jurista Encarna Roca, Ilona Kickbusch per les seves contribucions en el món de la salut i la catedràtica Carmina Virgili.