L'Ajuntament diu que el ''Girona, Temps de Flors'' tenia un 10% més de plantes que l'any passat

El consistori intentarà acabar amb les cues de cara la propera edició

L'Ajuntament de Girona ha fet una valoració molt positiva d'aquesta 62ena edició del 'Temps de Flors' i ha volgut posar fre a les nombroses crítiques que enguany s'han rebut sobre la quantitat de flors presents en els muntatges. En aquest sentit, la regidora de Turisme, Glòria Plana, ha defensat que "hi ha hagut molta flor" i ho ha fet amb una dada: s'han comprat un 10,2% més de plantes respecte l'any passat.

D'altra banda, les primeres estimacions situen el nombre de visitants a l'entorn dels 250.000. Plana, remarca que és un volum "sostingut i assumible" per a la ciutat. "Girona està preparada per rebre aquesta quantitat de visitants", assegura. També ha subratllat que l'ocupació mitjana dels hotels i allotjaments turístics associats ha estat del 88,45%, amb increments de visitants francesos i britànics.

Ara bé, s'ha mostrat preocupada pel fet que els dies més forts –sobretot els caps de setmana- s'han format llargues cues en alguns espais. Per això, ha explicat que treballaran en diferents fórmules per evitar aquestes aglomeracions i permetre que tothom pugui veure els muntatges. Plana, però, descarta que cap de les fórmules passi per fer pagar.

Entrant al detall dels visitants, el consistori ha explicat que els museus han registrat més de 217.000 visitants i a l'Oficina de Turisme i al Punt de Benvinguda s'han omplert 8.278 enquestes (una xifra lleugerament inferior al 2016). La majoria dels visitants són catalans, però destaca un increment important dels turistes francesos, britànics (creixen un 40,56%), americans o asiàtics.

Plana valora que és un volum de gent "assumible" per a la ciutat, que té infraestructura suficient per encabir-lo i donar-hi serveis. Des del consistori han reduït un 80% el pressupost destinat a comunicació i publicitat de l'esdeveniment en els darrers dos anys. "No busquem tant la quantitat sinó la qualitat, ara tenim un volum de visitants assumible i ens hem de centrar en treballar en tenir bons muntatges sense perdre l'essència del que ha estat sempre el Temps de Flors", ha valorat.

Durant els deu dies de les flors, els hotels i apartaments associats han tingut una ocupació mitjana del 88,45%. La regidora ha explicat que ha augmentat el turista francès i britànics que, de mitjana, pernocta entre tres i quatre nits a la ciutat. També assegura que comerciants i restauradors estan molt satisfets pel volum de negoci d'aquesta edició.

Debat sobre alguns muntatges

Enguany, hi ha hagut cert debat a l'entorn de la percepció de si hi havia més o menys flors que en anys anteriors. Per exemple, un dels llocs obligats de visita són les escales de la Catedral. Aquest cop, el muntatge seleccionat no estava fet a base de flors inó que eren tota una sèrie de miralls que reflectien tot l'entorn patrimonial que hi ha al voltant de la Catedral.

Plana ha assegurat que no volen entrar en debats "sense fonaments" i a valorar "crítiques gratuïtes". "Creiem en les persones que dissenyen els projectes, els creen i els executen", ha manifestat, tot afegint que el projecte de la Catedral era "trencador i innovador". El que sí ha volgut és aportar una dada per defensar que hi ha hagut més flors que en l'edició 2016: s'han col·locat fins a un 10% més de flors que el 2016 arreu dels 195 projectes.

La regidora també ha reconegut que tenen un altre debat sobre la taula i que hi ha visions enfrontades. Per una banda, l'ajuntament considera que l'exposició s'ha d'obrir a la ciutat i anar més enllà del Barri Vell. "Creiem que és un esdeveniment de ciutat", afirma la regidora. Ara bé, no amaga que en algunes associacions amb les què treballen aquesta idea no és ben rebuda perquè consideren que l'exposició floral s'ha de subscriure només al Barri Vell. "És un debat que haurem de tenir", ha conclòs.

Gestionar millor les cues

Especialment durant els caps de setmana, s'han format llargues cues per veure alguns dels espais més emblemàtics de la ciutat i on l'aforament és reduït (com per exemple els Banys Àrabs). Plana ha reconegut que els preocupa aquesta situació perquè volen garantir que tothom que vingui a Girona pugui gaudir de tots els muntatges.

Per això, a partir de la setmana vinent iniciaran una roda d'entrevistes i reunions amb tots els implicats en l'esdeveniment per mirar de trobar-hi solucions. Ara bé, ja ha deixat clar que descarten que fer pagar entrada sigui una de les mesures. "Això faria que es perdés l'essència del Temps de Flors, que és una exposició flora i ha de ser oberta a tothom", ha avançat.