Milers de visitants omplen Girona per viure el 62è 'Temps de Flors'

La Catedral compta amb un joc de canyes i miralls que permet trepitjar les escales

Girona torna a ser sinònim de flor o de tot allò que l'evoca, encara que sigui amb altres materials. La ciutat ha inaugurat aquest dissabte la 62a edició del 'Temps de Flors', que durant nou dies omplirà carrers, patis, places, jardins i monuments. En total, hi ha fins a 195 muntatges florals repartits arreu –amb l'epicentre al Barri Vell- que s'han materialitzat gràcies al miler de voluntaris que hi ha al darrere.

Aquest 2017, s'incorporen a la mostra fins a 16 projectes i 22 espais. Entre aquelles novetats que són visita obligada hi ha el refugi antiaeri del Jardí de la Infància, on es pot veure la proposta 'A través de l'espill'. Un muntatge minimalista amb miralls i flors que vol evocar la memòria històrica de la ciutat.

El mirall també es molt present a les escales de la Catedral, que aquest any, per primer cop, es poden trepitjar. La voluntat és que, pujant-les o baixant-les, el visitant s'aturi a contemplar el seu reflex, en un joc que planteja descobrir-se a si mateix i a la "flor que es porta a dins", subratlla la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana.

Per a aquells que vulguin descobrir racons nous, aquesta 62a edició també incorpora un itinerari de 3 quilòmetres que ressegueix el camí del Calvari i la muntanya de la O. Un camí on l'arbust hi té molta presència, i que posa en valor la natura que envolta la ciutat.

Perdre's per la ciutat

Tant per a aquells que la visiten cada any, com per als que vinguin a Girona per primera vegada, el 'Temps de Flors' convida a deixar-se perdre pels racons històrics, les places i els carrers de la ciutat. En total, hi ha projectes distribuïts en 156 punts.

És innegable, però, que monuments com els Banys Àrabs, els soterranis de la Catedral, el monestir de Sant Pere de Galligants, l'església de Sant Lluc o Sant Fèlix continuen centrant l'interès dels milers de visitants. Això sí, aquí, allò que toca en alguns casos és carregar-se de paciència, perquè les cues són llargues.

D'opinions sobre allò que es veu, n'hi ha per a tots els gustos. Prova que el 'Girona, Temps de Flors' no deixa indiferent. "M'agrada tot, sobretot l'ingeni que tenen per decorar els racons i el patrimoni de la ciutat", explica la Rosa Latorre, una veïna de Montblanc que ja visita la mostra per tercera vegada.

Amb ressò internacional

"Depèn de cada any i de cada lloc; algunes estan molt bé i d'altres no són tan maques", diu en Gabriel Latorre, que és veí de Girona i que ja fa anys que s'apropa a veure els muntatges. "És una mostra coneguda arreu de Catalunya i fins i tot té ressò internacional; feia temps que volia venir i ara he aprofitat l'oportunitat", concreta l'Òscar Martineto, un tarragoní que la visita per primera vegada.

Qui també s'estrena és l'Anna Moreno, de Granollers. Al peu de les escales de la Catedral, explicava que feien temps que tenien "pendent" venir, però que l'ha xocat el muntatge d'aquest any. "He trobat la proposta molt peculiar, perquè m'esperava trobar-ho tot ple de flors", indicava. Uns quants metres més enllà, al passeig Arqueològic, en Raül Puigené, un veí d'Olot, admetia que les propostes florals l'han sorprès. "Fa poc que hem arribat, però m'agrada molt", deia.

I la prova que el 'Girona, Temps de Flors' traspassa fronteres són els nombrosos turistes estrangers que passegen –tots, càmera en mà- per la ciutat. Entre ells, la Sylvie Descouves, una veïna de Prada de Conflent. "Hem vingut d'excursió amb el grup de fotografia del poble per aprofitar tot allò que ens ofereixi la mostra", explicava.

"Una paleta de colors"

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha animat tothom a aprofitar aquests nou dies en què Girona viu la primavera. "Avui la ciutat s'ha vestit de colors vius i dinàmics; vull convidar tothom que gaudeixi de la nostra ciutat, que la visqui, és una gran setmana de festa", ha subratllat.

L'atracció que desperta sempre el 'Girona, Temps de Flors' (l'any passat va atraure 193.482 persones) té una altra cara de la moneda: les aglomeracions. Per prevenir-les, aquest any Policia Municipal i Protecció Civil marquen itineraris per als visitants. Per exemple, fent que el carrer de la Força sigui només de baixada.

En paral·lel, perquè les riuades de gent convisquin amb els veïns del Barri Vell, els voluntaris de Protecció Civil ajudaran tots aquells qui tinguin problemes per arribar a casa. O en el cas dels treballadors de botigues i restaurants, a la feina. "Hi ha molta aglomeració de gent, però col·laboren", explica un dels voluntaris, Toni Márquez. "Allò que és important, també, és garantir que si hi ha una emergència puguem evacuar sense problemes", conclou.

Visita la galeria d'imatges del "Girona, Temps de Flors"