El gran foc que es va declarar a la Jonquera l'any 2012 va marcar un punt d'inflexió en matèria de prevenció d'incendis. També va servir de "lliçó" al Govern, que des d'aleshores treballa intensament amb els ajuntaments, la Diputació de Girona i els consells comarcals per aconseguir que en cas que se'n produeixi un es pugui actuar amb més celeritat i eficàcia amb els mitjans que hi ha disponibles.
Una de les eines que impulsen són, precisament, els plans de delimitació per a la prevenció d'incendis. En aquests documents cada municipi estableix quins són els espais perimetrals de vegetació (unes franges de 25 metres) que han de mantenir desbrossats i nets per evitar que les flames arribin al nucli urbà, a urbanitzacions o a cases aïllades. La obligació és dels propietaris dels terrenys però, en molts casos, són els consistoris els que ho assumeixen subsidiàriament.
A hores d'ara, 215 dels 222 municipis que tenen les comarques gironines tenen redactat aquest documents i d'aquests, el 70% (156) el tenen aprovat definitivament. A més, 40 ajuntaments més tenen en marxa els projectes executius del document, on es concreten les mesures com la neteja de les franges de protecció. El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, ha explicat que en aquests moments cinc municipis (La Jonquera, Calonge, Sant Julià de Llor, Bonmatí i Maçanet de la Selva) estan executant les franges a través de les línies d'ajut establertes per la Diputació, per a les que enguany tenen un pressupost de 100.000 euros. Bonmatí ha admès que hi ha altres poblacions que també estan afrontant aquestes tasques pel seu compte i sense el suport de l'administració, tot i que no han concretat la xifra.
La Jonquera, un dels municipis amb més risc
En el cas de la Jonquera, el municipi està netejant 33 hectàrees de terrenys (d'un centenar de propietaris) amb un pressupost de 30.000 euros. La data prevista de finalització és el 15 de juny. Des d'aleshores i fins al 15 de setembre estaran prohibides les actuacions d'aquests tipus. Per això, Costabella preveu que els 40 municipis que ja tenen els projectes executius en marxa puguin començar a fer les tasques de neteja a partir del setembre.
"Després de l'incendi de 2012 crec que va quedar clar que una de les assignatures pendents als municipis eren les franges d'autoprotecció contra incendis", assegura l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez. Martínez recorda que l'obligació recau en els propietaris però diu que des de l'Ajuntament van considerar-ho "prioritari".
Les tasques de prevenció, però, no acaben amb l'obertura de franges. Un cop executades, caldrà fer-ne manteniment. En aquest sentit, l'alcaldessa apunta que "amb la taxa aprovada amb la llei d'acompanyament dels pressupostos, estem estudiant com encabir-ho a les ordenances fiscals".
El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, remarca que la voluntat és que tots els municipis ho executin però recorda que "cal seguir un procediment". Amb tot, ha explicat que l'any 2012, quan es va produir el gran incendi, només set municipis dels 222 que té la demarcació tenien aprovats els plans de delimitació. "Ara estem parlant que el redactat ja el tenen pràcticament tots. S'ha avançat molt", insisteix.
Per Ballesta, les mesures d'autoprotecció són de vital importància en cas d'incendi i assegura que hauria ajudat a poder actuar millor l'any 2012. "D'incendis a la zona mediterrània sempre n'hi haurà però haguéssim pogut atacar molt millor el foc perquè els mitjans que havien de protegir les cases i a la gent, s'haguessin pogut destinar a atacar el foc directament", remarca.