Condemnat a 13 anys i mig de presó l'home que va matar el veí d'un tret al cap a Palafrugell

Encara no es coneixen les indemnitzacions

Sentència de viva veu. Després de la lectura del veredicte, el magistrat ha imposat una pena de 13 anys i 6 mesos de presó per a l'home que va matar el seu veí de replà a Palafrugell (Baix Empordà). Són 12 anys i mig per un delicte d'homicidi amb abús de superioritat i 1 any per tinença il·lícita d'armes. De conformitat, just abans d'entregar l'objecte del veredicte, fiscal i defensa van modificar els seus escrits i en van presentar un de conjunt sol·licitant aquesta pena.

El jurat popular, per unanimitat, ha declarat José Gamero culpable dels delictes dels que estava acusat. Sostenen que cap a les dotze de la matinada del 5 de juny del 2014, quan el seu veí amb qui tenia mala relació va començar a colpejar la porta de casa seva, va decidir sortir al replà armat amb dues armes de foc i un ganivet de 22 centímetres de fulla.

El tribunal popular ressalta que Gamero no tenia llicència per tenir les armes. Una d'elles, una arma llarga, era una pistola pneumàtica que el mateix acusat va modificar perquè pogués disparar bales del calibre 22. La segona era una pistola que el condemnat va construir "des de zero". El jurat ha ressaltat que a l'ordinador del condemnat hi havia nombroses recerques sobre com fer una arma de foc. A més, també han recollit que Gamero, fuster de professió, va declarar que l'havia construït "amb informació d'internet i coneixements de bricolatge".

Amb les armes preparades, l'acusat va tornar a recórrer a internet per saber on podia comprar munició del calibre 22. També va deixar rastre en les recerques i perquè, segons ha recordat el jurat, tenia un document amb adreces de llocs on la podia adquirir.

Després d'obrir la porta i sortir al replà, el jurat considera provat que víctima i agressor van començar una baralla durant la qual Gamero va treure primer el ganivet i li va clavar tres vegades a un braç i tres més al coll. Finalment, va agafar l'arma de fabricació artesanal i li va engegar un tret a la zona del pòmul esquerre, que li va provocar irremeiablement la mort a la víctima.

Amb abús de superioritat

El jurat considera que Gamero era perfectament conscient que li podia provocar la mort a la víctima. "Va decidir sortir de casa seva armat quan s'hauria pogut quedar a dins i avisar la policia", han assegurat. El tribunal popular sosté que, a més, el processat va actuar amb abús de superioritat. "Va aprofitar que la víctima tenia les capacitats de defensa disminuïdes per les lesions amb el ganivet i pel grau d'impregnació alcohòlica que tenia", han conclòs.

El jurat popular s'ha mostrat favorable amb cinc vots a favor i quatre en contra a que, sempre que es compleixin els requisits legals, li suspenguin la pena a José Gamero. No és favorable, per contra, a que es proposi que l'indultin.

Un cop dictada sentència de viva veu, només faltarà resoldre les indemnitzacions que Gamero haurà de pagar a la família de la víctima. El fiscal demana que siguin 105.000 euros per a la mare i 70.000 a repartir entre els germans.