Detenen un matrimoni a Agullana per vendre complexos vitamínics que feia amb productes industrials

El principal investigat és un metge francès inhabilitat al seu país

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home i una dona de nacionalitat francesa, de 70 i 56 anys, per produir i vendre complexos vitamínics per al consum humà elaborats a partir de productes industrials importats des de la Xina. Els fets han tingut lloc a Agullana (Alt Empordà). Els Mossos els consideren presumptes autors dels delictes contra la salut pública, frau als consumidors, publicitat enganyosa, falsedat documental i intrusisme professional. Tot plegat es va saber després que una persona denunciés els fets davant l’Agència de Salut Pública, que al seu torn ho va comunicar als Mossos perquè investiguessin el cas.
 
Els investigadors van constatar que el matrimoni dirigia una empresa dedicada a l’anomenada medicina alternativa. També van descobrir que l’home havia estat inhabilitat a França per a l’exercici de la medicina, entre d’altres motius per oposar-se a campanyes de vacunació i que, per aquest motiu, s’havia instal·lat a l’Alt Empordà per continuar amb l'activitat.

El matrimoni publicitava a Internet diversos tractaments alternatius amb dosis molt elevades de Vitamina A i Vitamina E i venien aquests productes i d’altres autoanomenats elixirs a base de vitamines i plantes medicinals. Els productes que venien poden ser considerats o complements alimentaris il·legals o medicaments il·legals, segons els Mossos. A més, la policia va corroborar que no disposaven de cap autorització administrativa per fer l’activitat i que aquesta no havia estat sotmesa al control de l'autoritat sanitària. Per justificar les importacions d’aquests productes declarava que eren per a finalitats industrials.

Davant d’aquests indicis, el 8 de maig es va fer una inspecció policial a l’empresa i es van prendre mostres de diferents substàncies. També es va localitzar una màquina d’envasar líquids i dos bidons, de 25 quilos cadascun, de vitamina E d'origen xinès. Aquests bidons no indicaven que la vitamina complís cap normativa de farmacopea i portaven una etiqueta que indicava que el contingut era per a ús industrial.

Durant la inspecció es van comissar tots els productes de vitamina E i diversos llistats de preus i fulls amb indicacions i dosificacions dels productes. Els inspectors del Departament de Salut van immobilitzar la resta de productes dins la pròpia empresa i la Subdirecció de Coordinació de Salut Pública a Barcelona i Girona ha emès una resolució ordenant el cessament de l’activitat de fabricació i comercialització de qualsevol producte alimentari a l’establiment.

Tot plegat va portar a la conclusió que l’empresa venia productes preparats a partir de vitamina E industrial d'origen xinès. També que en l'etiquetatge de les ampolletes hi constava que es tractava de Vitamina E "natural procedent de soja no modificada genèticament". Un altre fet destacat és que a les instruccions d’ús hi constaven atribucions de caràcter mèdic respecte del producte com la capacitat d’actuar com a anticoagulant i indicaven dosificacions per a l’ús en infants i nadons. El marge comercial de la vitamina E que venien era d'aproximadament un 500%.

El dia 10 de maig es va fer una entrada i escorcoll en un mas que actuava com a seu social de l’empresa a més de ser el domicili habitual dels dos arrestats. Els agents hi van trobar set ordinadors, 370 factures de venda dels productes de l’any 2017, 1.622 factures de venda de productes de l’any 2016, factures de compra dels diferents productes, 180 agulles hipodèrmiques i 16 ampolles de sèrum. A més hi havia dos tampons de goma (d’un centre de vacunació de França i d’un metge francès), que presumptament utilitzaven per falsificar certificats de vacunació internacional.

Els detinguts han passat a disposició judicial avui 11 de maig i el jutge va decretat la seva llibertat amb mesures cautelars.