L'Exèrcit fa maniobres al Pla de l'Estany i a la Garrotxa sense avisar als municipis

L'Ajuntament de Banyoles ha rebut vàries trucades de veïns indignats

Passejar per l'Estany de Banyoles i trobar-te un grup de militars caminant per la zona equipats amb fusells i uniformats. És el que han vist algunes persones que es trobaven aquest matí fent esport per la zona i que han trucat a l'Ajuntament de Banyoles per veure què passava. L'Ajuntament, però, no en sabia res i ha contactat amb l'Ajuntament de Porqueres perquè la zona on els havien vist, a tocar del càmping Llac, pertany a aquest municipi. El seu alcalde, Francesc Castañer, ho ha rebut amb "perplexitat" i ha trucat a la subdelegació del govern espanyol a Girona per saber de què es tractava. No ha aconseguit parlar amb ningú. On també algunes persones han vist una vintena de soldats ha estat a prop de la Font de la Puda –a l'encreuament entre el carrer Mieres i el carrer Pla de l'Estany-, on hi havia un autobús. Eren pels volts de les onze del matí.

A tres quarts d'una, els dos ajuntaments han rebut una notificació del Ministeri de Defensa per correu electrònic on se'ls informava de l'activitat per aquest dimarts amb un total de 80 soldats, tres camions i un autobús. L'alcalde de Porqueres, Francesc Castañer, ha lamentat que l'avís s'hagi fet quan els soldats ja estaven sobre el terreny. Considera que és "prou important" com perquè se'ls informés amb més antelació.

Per altra banda, creu que aquesta activitat no és "adequada" per al municipi i per això l'equip de govern ha decidit que en el pròxim ple portaran la moció que va impulsar la Diputació on es demana a l'Exèrcit que no faci maniobres a la zona. "No hi havíem donat massa importància perquè crèiem que no calia, no havien vingut mai a la comarca. Ara però hem vist que caldrà blindar-se", afegeix Castañer.

L'altre ajuntament que ha rebut una notificació oficial ha estat el de Serinyà. El seu alcalde, Josep Antoni Ramon, sí que s'ha assabentat de les maniobres per aquest comunicat però ha admès que no saben "ni quan ni a on les han fet". Preguntat per si creu que se'ls hauria d'haver avisat amb més antelació, respon que sí, que l'Ajuntament ha d'estar informat perquè si truca un veí sàpiguen de què estan parlant. Ara bé, també reconeix que si els avisen abans d'aquests exercicis "no els agradarà". Aquest consistori també es planteja portar l'aprovació de la moció antimilitar properament.

Els que no han rebut cap notificació oficial han estat els Ajuntaments de Sant Ferriol i Besalú, tots dos de la comarca de la Garrotxa, que se n'han assabentat després de parlar amb els altres alcaldes.

Des de l'Exèrcit s'ha confirmat que l'exercici d'avui ha estat una marxa militar que ha durat mig dia i que ha començat a Banyoles i ha acabat cap a les dues de la tarda a Besalú. No s'expliquen per què la notificació no ha arribat a tots els ajuntaments afectats ni tampoc per què ha arribat quan l'activitat ja havia començat. Han apuntat a problemes tècnics com a possibles causes i han assegurat que s'ha enviat a tothom. Pel que fa al tipus de treballs, des de l'Exèrcit han subratllat que es fan amb el "respecte absolut" a l'entorn i que s'escullen camins i espais naturals per entrenar els soldats en tasques com ara d'orientació.