Judici per descapitalitzar l'empresa familiar i desviar més de 3,1 MEUR

La fiscalia sosté que els acusats es van apropiar de diners amb factures i xecs falsos

Un acusat s'enfronta a 9 anys de presó i a pagar 22.800 euros en multes per descapitalitzar l'empresa familiar amb seu a Cassà de la Selva (Gironès) i desviar més de 3,1 milions d'euros (MEUR). La fiscalia sosté que, va buscar un soci i van crear una mercantil paral·lela a través de la qual s'anaven apropiant dels diners amb factures, pagarés i xecs falsos o quedant-se clients de l'empresa familiar. La fiscal sol·licita per al soci 6 anys i mig de presó i multes de 19.200 euros. Els acusa de delicte societari, apropiació indeguda i insolvència punible. Segons l'escrit de conclusions provisionals, l'actuació dels processat va abocar l'empresa al concurs de creditors i el jutjat la va enviar a liquidació. El cas havia d'arribar a judici aquest dimarts a l'Audiència de Girona però l'han suspès per un error processal.
 
El principal acusat actuava com a gerent de l'empresa familiar dedicada a la fabricació, venda i comerç de manufactures de suros i productes aïllants. Tenia el 0,7% de la societat, el seu cosí un 0,7% més, mentre que el seu pare i el seu oncle posseïen cadascun el 49,30%.

Segons l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, a principis del 2006 es va començar a aprofitar del seu càrrec i "de la confiança que la família havia dipositat en ell" per incorporar fons de l'empresa al seu patrimoni. Per aconseguir-ho ,es va associar amb l'altre acusat i van crear una mercantil paral·lela l'any 2009.

D'entrada, els processats haurien informat falsament a alguns clients que l'empresa familiar s'havia dissolt i que a partir de llavors es transferia l'activitat a la nova societat, que mantenia telèfons i adreces.

L'acusació pública ressalta que el principal acusat, amb el soci com a cooperador necessari, van fer servir diverses estratègies per desviar els diners. Per exemple, van crear un compte bancari opac on ingressaven pagaments de clients, signaven xecs nuls, elaboraven factures falses, feien pagaments no justificats i s'apropiaven de comandes de clients.

A més, van fingir un deute entre societats que s'havia de saldar amb una dació en pagament de maquinària a la nova mercantil. Segons la fiscalia, en total van desviar 3.108.030,87 euros i van abocar l'empresa familiar al concurs de creditors a mitjans del 2010. El jutjat va enviar l'empresa a liquidació i la sentència va resoldre que el concurs era culpable.

Per això, acusa els dos socis de delicte societari, apropiació indeguda i insolvència punible. El cas havia d'arribar a judici aquest dimarts a l'Audiència de Girona però s'ha suspès a petició de la defensa perquè, durant la fase d'instrucció, no s'ha donat l'opció a una de les empreses que és responsable civil subsidiària a fer escrit de defensa. El procediment judicial fet més enllà de 20 de maig del 2016 s'ha declarat nul i s'ha de tornar a fer.